Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Rolig bok om autism!

Publicerad: 15 oktober 2014, 07:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


"När jag var liten visste jag inte ens att jag var ett autistiskt barn med särskilda behov. Hur jag fick reda på det? För att folk talade om att jag var olik alla andra, och att det var ett problem." Orden är ur nya boken "Därför hoppar jag" av Naoki Higashida.

Men hör ni, olik alla andra är väl var och en av oss, eller hur? Men tänk om det var ett problem! Hur är det egentligen där inne i autismens tysta salar? Vi kan ha roligt och samtidigt ta reda på det genom att läsa "Därför hoppar jag: en pojkes röst från autismens tysta rum".

Pojken som talar är Naoki Higashida med autistisk diagnos sedan femårsåldern. Han är född 1992 och 2007 kom hans bok ut på japanska. Boken översattes sedan från japanska till engelska 2013 av Booker-pris nominerade författaren David Mitchell och hans fru, KA Yoshida, som själva är föräldrar till ett autistiskt barn. Har man ett barn med autism blir det sannolikt rena uppenbarelsen precis som för David Mitchell och hans fru: "När vi läste boken kändes det som om vår son för första gången kunde berätta för oss vad som pågick inne i hans huvud – via Naokis ord."

Hur en autistisk person tänker, känner och reagerar får vi klart för oss. Vi har nästan en bruksanvisning i hur vi ska kommunicera med autistiska personer. Nätt förpackad i 58 stycken korta kapitel med autistikerns förklaringar till mycket som vi undrar över. Kanske t o m retar oss på. Som varför en del autistiska personer tycker om att hoppa, aldrig gör som vi säger, sätter händerna framför ansiktet, rymmer, undviker ögonkontakt, inte gillar beröring, älskar att sortera och upprepa saker m m.

Bokens insprängda vackra små konstverk i svartvitt är som majonnäs på en räksmörgås. Den förgyller och lyfter fram räkorna. Konstverken illustrerar på liknande sätt vad Naoki vill ha sagt. Hela "Därför hoppar jag" är som en grön stillsam dusch som man blir härligt uppfriskad av!

En autistiker är nästan som vem som helst när det gäller fantasi, humor, empati, andlighet etcetera. Ingen brist på sådant, men det är just svårigheten att kommunicera dessa förmågor till andra som skapar stora problem för personen själv liksom för omgivningen.

Skulle du hellre vilja vara "normal"? Naoki svarar: För oss är det normalt att vara autistisk – vi kan aldrig säkert veta vad det där "normal" som ni pratar om egentligen innebär. Så länge vi kan lära oss att älska oss själva tror jag inte att det spelar så stor roll om vi är normala eller autistiska."

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev