Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Rudolf med röda mulen botar sin hösnuva

Publicerad: 21 April 2010, 20:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Om man ideligen gnuggar sin kliande allergiska näsa blir den nog lite rodnad. Men ser du någon med ett rött upplyst tryne med elektriska sladdar i, då är det en person som försöker behandla sin hösnuva med en metod som enligt placebokontrollerade studier anses dämpa symtom på allergi i näsan. I Sverige säljs den som Medinose eller Bionase, och Aftonbladet skrev om apparaten i sitt ”test” 2007, där allergiintresserade kollegan Peter Odebäck inte ville avfärda den.

När jag först såg reklamen för näslampan blev jag tveksam, men det fanns en referens till en israelisk randomiserad kontrollerad studie som visade en klar effekt av monokromatiskt ljus jämfört med placebobehandling (samma apparat fast utan ström till lamporna). Som vanligt är blindning helt nödvändigt om man skall bedöma en metods egeneffekt, för att skilja den från förväntanseffekter. Helst skall varken patienten eller forskaren veta vem som får behandling och vem som får placebo. Först när data är låsta skall slöjan lyftas.

Lite googlande visade att en engelsk bloggande skeptiker redan löst gåtan. Ni kan själva jämföra bilder från hans försök. Patienterna var i praktiken inte ett dugg blindade, den enda försökspersoner som kan undvika att notera om näsan lyser upp som ett stopptecken torde vara de som totalt saknar synförmåga eller är medvetslösa. Bloggaren skrev ett letter to the editor men Annals of Allergy, Asthma and Immunology ville inte ta in det. Man kan tillägga att en av de israeliska författarna sökt patent på metoden.

Och nyligen har ett par engelsmän gjort om samma sorts uppenbara misstag med genomskinlig (eller snarare nedsläckt) placebo. Vid allergenprovokation såg man att en del symtom dämpades för dem med lysande näsa, men de objektiva mätvärdena ändrade sig inte. Ändå drog författarna den osannolika slutsatsen att det röda ljuset fungerar som en verksam behandling, men de medger att ”the mode of action is unclear”.

Även bakgrunden till den rekommenderade behandlingstiden på fyra och en halv minut tre gånger dagen verkar oklar. Det hela synes mig vara en rätt lukrativ humbug då svenska försäljare tar en tusenlapp för denna apparat, medan röda LED-lampor 660 nm kostar ett par kronor styck, och en batterilåda, lite sladdar, kanske några motstånd och en strömbrytare borde kosta gott under hundralappen.

Botaniserar man bland patentansökningar hittar man en rad förhoppningsfulla uppfinnare som vill behandla olika sjukdomar med rött LED-ljus. Stoppar man upp lamporna i näsan kanske ljuset kan nå bulbus olfactorius och hjälpa mot alzheimer? Samma gäng har patenterat principen att via fiberoptik lysa med rött ljus på substantia nigra i förhoppningen att läka parkinsonism. Eller lysa på ben mot osteoporos, eller på degenererade diskar.

Några andra biverkningar än skrattkramp eller julstämning bör man knappast frukta från behandling med svaga små röda LED i näsan. Men allt ljus är inte overksamt, solens ljus ger oss D-vitamin, men gör oss solbrända och rynkiga. Och UV-ljus dämpar en del immunreaktioner så att eksem och psoriasis lindras, medan vattenkoppor kan bli värre om man solar under inkubationen, och så orsakar solljus tyvärr melanom och kan förvärra SLE.

Från Ungern kommer en annan variant av näslampa som kanske inte lika lätt kan viftas bort som inbillning, eftersom den bygger på UV-ljus i näsan med apparaten Rhinolight. Men man skulle vilja se resultaten replikerade av en grupp som inte var grundare till firman som tillverkar produkten. Så länge inte andra obundna forskargrupper kommer fram till samma sak får man lov att förhålla sig avvaktande. Och solbränna inuti näsan låter inte helt ofarligt.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev