Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Så här gör man bebisar med DNA från tre personer

Publicerad: 4 oktober 2017, 08:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur kan vi ha tre biologiska föräldrar? frågade min chef. Äh, säkert något lurt med den frågan, tänkte Sjukhusbibliotekarien och konsulterade diverse källor för att utröna sannolikheten.

Vi känner till att ny teknik gör det möjligt att ge ett barn arvsmassa från tre olika personer. Mamma, pappa och en donator. Mitokondrial donation kallas det. Genombrottet i forskningen kan sägas ha kommit i slutet av 1990-talet.

Mitochondrial replacement therapy (MRT) gör det möjligt att ersätta moderns defekta mitokondrier med friska, fräscha mitokondrier från en annan kvinna.

Läkarna kan på så sätt hjälpa familjer där modern har en genetisk sjukdom som barnet skulle kunna ärva till exempel den dödliga sjukdomen Leighs syndrom.

Vi friskar upp begreppet mitokondrier det vill säga de minimala strukturer som finns i nästan alla celler i kroppen. Det är dessa som förvandlar maten vi äter till energi som kroppen kan använda. En del kvinnor bär på genetiska defekter i sina mitokondrier som de kan föra vidare till sina barn. Hur undvika det? Jo, genom att ta ett ägg från mamman och mitokondrier från en annan kvinnas ägg och fixa till ett nytt ägg av detta. Sedan befruktar man det ägget med spermier från pappan. Hur blir resultatet då? Cirka 0,1 procent av babyns DNA kommer från donatorn och resten från föräldrarna. Simsalabim och vi har troligen en helt nytillverkad frisk baby!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev