Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Salaam alla kalorijägare!

Publicerad: 15 november 2012, 09:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vi flyr det svenska novembermörkret och tar oss raka vägen till ett sjudande, myllrande Dehli. Känn hettan och avgaserna som golvar oss när vi stiger ur planet från Air India! Vi hänger på Tarquin Hall i hans berättelse om "Fallet med den försvunna tjänsteflickan". En riktig indisk deckare och vi gluttar genom nyckelhålet:

"Vish Puri, Privata detektivbyråns grundare och verkställande direktör, satt ensam i ett rum på ett pensionat i Defence Colony i södra Dehli och åt vällustigt ur en flottdrypande kartong där det låg ett dussin pakoras med grön chili. Puri skulle egentligen vara försiktig med stekt mat och med de indiska efterrätter som han var så förtjust i. Vid den senaste hälsokontrollen hade doktor Mohan "låtit förstå" att han inte längre kunde kosta på sig vanlig punjabisk husmanskost.

"Högt blodtryck ökar risken för hjärtattack och diabetes. Akta dig för att bli fet", hade rådet lytt."

Vish Puri tänker litet förstrött på doktorns förmaningar medan han låter sig väl smaka av ytterligare en het, frasig pakora. Mmm, den salta frityrsmeten, den brännande chilin och stark röd chutney att dränka allt det goda i, oh, gudars gudinnehöjder!

Doctor´s order, pjuiii! och perverst nöjsamt är det att trotsa dem.

Vish Puri har dessutom för vana att smygäta mellan målen fast det vet inte hans fru om. Inte är det hennes mat heller, inte ens tjänarnas tillagade rätter utan h-ä-m-t-m-a-t! Femtioett år och rädd för sin fru, det är Vish Puri det! Men litet sonf i munnen friskar upp och utplånar avslöjande spår. Sonf på hindi är fennel på engelska och motsvaras av vår svenska krydda fänkål. (Om ni skulle behöva ta till knepet!)

Men vad nu, en tjänsteflicka har försvunnit nästan spårlöst! Vi borstar av oss flottstänken och tar upp jakten tillsammans med Vish Puri, Indiens mest diskrete privatdetektiv – och förhoppningsvis bränner vi massor av kalorier samtidigt som vi tar en hälsosam smakbit av Indien.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev