Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Salam Aleikum boys!

Publicerad: 31 augusti 2009, 11:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Var håller ni hus? Finns det inte en enda omskuren man som arbetar i vården här i Sverige? Inte en endaste liten doktor? Inte en enda vårdpersonal av något slag??

I alla fall någon som kan komma med fler synpunkter på manlig omskärelse här i Dagens Medicin, dels från a doctor`s point of view förstås, men även från a personal point of view. Jag saknar åsikter från män som själva är omskurna, jag saknar inlägg från föräldrar, ja, jag saknar helt enkelt synpunkter från den omskurna världen.

Som det nu är förekommer inlägg från svensk vårdpersonal och nu syftar jag på de synpunkter som har kommit fram här på Dagens Medicin-sajten den senaste tiden.

I Svenska Dagbladet har det publicerats en serie artiklar om manlig omskärelse, tipsade mig en svensk doktor om härom dagen. Jag har precis bara hunnit ögna i de intressanta artiklarna som man även kan hitta på SvD-sajten.

Så här andra veckan i fastemånaden ramadan kan vi passa på att lära oss en lagom käck hälsning, kanske som ett alternativ till Hej! när vi träffar någon patient eller arbetskamrat från berörda områden. (Käck är ett ord som ofta används här i min västsvenska area och som norrländska har jag anammat det, men jag tror att vi delvis ger det en annan innebörd hemma i Norrland för där är ingenting käckt).

Salam Aleikum är en hälsningsfras på arabiska som används av muslimer såväl som kristna araber och judar. Frasen är särskilt vanlig i Mellanöstern, Afrika och södra Asien. När någon hälsar ”Salam Aleikum!” kan man returnera med ett ”Aleikum Salam!”

På sms-språk, särskilt bland ungdomar, har det blivit populärt att bara skriva ”slm”. Termen Salam på arabiska betyder ”Peace” och ”Salam Aleikum!” blir då ungefär ”Peace Be Upon You” och ”Aleikum Salam!” något i stil med ”and Upon You Be Peace”.

Rätta mig gärna, alla arabisktalande, ni som kan det här bättre än jag!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev