Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sanna Ehdin och homeopatiska energiplåster

Publicerad: 24 juni 2010, 14:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag hade chansen men missade den. Några timmar för sent fattar jag att Sanna Ehdin här i Göteborg varit med och arrangerat ett försäljningsmöte med Dr Dean Clark som berättat om LifeWave patches (eller plåster). Detta är så galet att hade det inte stått på Sanna Ehdins website så kunde jag ha trott att det var en hoax, liknande den om vampyrolja.

Själva mötet missade jag alltså, och får nöja mig med att via nätet ta del av info om produkten Dr Clark vill sälja. Dr Clark är inte läkare utan DC, doctor of chiropractic, och har varit de amerikanska friidrottarnas kiropraktor på de senaste olympiaderna. Han är inte företaget LifeWaves grundare, men sägs vara en av deras forskare.

”LifeWave-plåstren är homeopatiska och består av icke-transdermala, värmeaktiverade engångsplåster. Inuti plåstren finns en egenutvecklad blandning av organiska ämnen med självorganiserande egenskaper som aktiveras i konduktiv miljö. Dessa kristallina ämnen är fördelade i en homeopatisk lösning. Den huvudsakliga verkningsmekanismen är genom att ändra hudens elektriska potential för att förbättra flödet av energiproduktion och cellulär kommunikation. Plåstren stimulerar akupunkturpunkter för att stimulera biomagnetiska frekvenser och sända signaler till kroppen.”

”Dr Clark har bedrivit forskning på dessa plåster och funnit att de medför multipla förändringar i kroppen som att öka generell energi, normaliserar tarmfunktion, mental klarhet och smärtlindring. Alla dessa komponenter hjälper både i vardagen och vid idrottsprestationer. Plåstren är energimedicin. Det är som att påverka datorn som styr bilen. Sagt på ett annat sätt; det är som akupunktur utan nålar. Detta är medicinen för tjugohundratalet.” (Min egen haltande översättning, läs originalet här.)

Sanna Ehdin är lyrisk. ”Detta är Human Soft Tech – 2000-talets Microsoft! Jag menar allvar med det efter att ha hört Dr Dean Clarks föreläsning, forskningsresultat och sett den praktiska demonstrationen – this is major stuff. Satte energipatcher i nacken och blev så pigg och klar i huvudet - helt fantastiskt. Upprepade det flera gånger med samma resultat. Patchade faktiskt mina vänner också med positiv effekt på klarhet och energi! … Det är verksamt mot smärta, trötthet, långsamt fungerande ämnesomsättning (som vid underfungerande sköldkörtel och binjurar) m.m. Perfekt för de som tränar och toppresterar på arbetet – det ger den extra edge som gör skillnad.”

Med lite googling framträder en annan bild. LifeWave är förstås en tvättäkta bluff som säljs via MLM (läs pyramidspel). Uppfinnaren av Lifewave är en David Schmidt som har en bakgrund i andra MLM-företag, inte i biomedicin. Den så kallade forskning som stödjer plåstren är inte direkt trovärdig, och man har sökt men inte fått patent beviljat. I företagets reklam staplas en massa ord på varandra, homeopati, akupunktur, nanoteknologi, frekvensmedicin och så vidare. Ordet som fattas är placebo. Den som önskar ta del av mer oavsiktlig komik kan botanisera på YouTube.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev