Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

SD går in när MP överger de elöverkänsliga

Publicerad: 7 december 2014, 10:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I den parlamentariska dramatiken kring årets statsbudget har riksdagsledamöternas drygt 3 000 motioner kommit i skymundan. Jag brukar varje år se vilka motioner som lämnats in till stöd för alternativmedicin, amalgamsjuka, elöverkänslighet och andra ovetenskapliga företeelser. I år är det glädjande nog färre sådana motioner än tidigare.

Miljöpartiet har systematiskt arbetat för att bli mer vetenskapligt förankrade, och i år kom det inte en enda motion om elallergi från det nya regeringspartiet. Däremot repriserar två av alliansens ledamöter sina årligen återkommande motioner om elöverkänslighet.

Centerpartisten Ulrika Carlsson i Skövde upprepar sina varningar om att "Elöverkänslighet är på väg att bli ett stort folkhälsoproblem." Carlsson påstår att nästan 30 000 svenskar lider av svår elöverkänslighet, och propagerar för att "lågstrålande områden i varje kommun" och för att elöverkänslighet skall bli erkänd som arbetsskada.

Även Roland Utbult från Kristdemokraterna återkommer årligen med motioner i denna fråga, i år med titeln Underlätta för personer med elöverkänslighet. Där menar Utbult att "avsaknaden av bevisning om samband mellan exponering av elektromagnetiska fält och besvär inte får leda till att enskilda undanhålls det stöd vederbörande är i behov av."

Medan dessa borgerliga ledamöter verkar vara ensamma röster i sina partier så har parlamentets enfant terrible i en lång partimotion om Utgiftsområde 6: Försvar och samhällets krisberedskap tagit ställning för elöverkänslighet. Sverigedemokraterna vill att "De problem som elöverkänsliga upplever ska tas på allvar. Gränsvärden för när elfält blir farliga för människan ska inte förväxlas med de gränsvärden elöverkänsliga kan tänkas ha."

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News