Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

SD-motion vill avbryta flickornas HPV-vaccination

Publicerad: 1 Juli 2015, 11:00

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


SD-ledamoten Hanna Wigh har lämnat in en motion till riksdagen som vill att ”vaccinet mot pappilomvirus (HPV) lyfts ut ur det nationella vaccinationsprogrammet”. Jag har frågat de ledande företrädarna för Sverigedemokraterna om partiet står bakom motionen, men jag har inte fått något svar.

De argument Wigh för fram mot vaccination är det finns andra sätt att skydda sig mot HPV, att vaccinet är dyrt, att vaccinet ”endast ger några års skydd”, att livmoderhalscancer är sällsynt, att vaccinering riskerar att minska deltagande i cellprovskontroller och ”att riskerna och biverkningarna av vaccinet inte är klargjorda”. Argumenten övertygar inte.

Det är sant att avhållsamhet och kondom förhindrar sexuellt överförbara sjukdomar, men verkligheten visar väl att det inte riktigt räcker. Nya läkemedel är dyra, men jag tror det var värt att välja det något dyrare Gardasil för att ge flickorna ett skydd mot kondylom på köpet. Hanna Wighs oro för screeningprogrammet rimmar inte helt med att hon samtidigt anser att cervixcancer är så ovanligt att vaccin inte behövs. Och vid det här laget, när miljoner flickor fått HPV-vaccin, vet vi att biverkningarna blev lindriga.

Hanna Wigh är förmodligen dåligt påläst, för det har kommit flera positiva nyheter om HPV-vaccin det senaste året. En nyare variant av Gardasil har nyss godkänts i USA som skyddar mot fler varianter av HPV än tidigare, och därmed kommer minska cervixcancer mer än det nuvarande vaccinet. Gardasil har visat sig ge ett så bra immunsvar att antalet doser i skolhälsovården minskats från tre till två; för konkurrenten Cervarix finns en studie som talar för att en enda dos ger relativt bra skydd.

Populationsstudier från Danmark och Australien har visat att HPV-vaccin förebygger CIN (cervikal intraepitelial neoplasi), de cellförändringar som anses utgöra förstadier till cervixcancer. En svensk studie på CIN som är på väg att publiceras lär ge ytterligare stöd för att vaccinet verkar som det är tänkt.

Det kommer ta tid innan man kan förvänta sig en nedgång i incidensen av cervixcancer, men vi ser redan en minskad förekomst av kondylom. En färsk svensk registerstudie har rapporterat att om Gardasil ges till flickor mellan 10-16 år ger det et bra skydd mot kondylom, tre doser verkar ge det bästa skyddet (kring 80 procent), men två doser, eller till och men en enstaka dos, gav en skyddseffekt som var nästan lika bra (kring 70 procent).

Om en enda dos ger ett hyfsat skydd så blir HPV-vaccination av pojkar inte längre så ekonomiskt orimlig. Riksdagsledamöter från andra partier har de senaste åren gjort precis motsatsen till Hanna Wigh och motionerat för en allmän vaccination även av killarna.

MATS REIMER

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev