Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Seronegativ borrelia upptäcks med mörkfältsmikroskopi?

Publicerad: 8 juni 2012, 06:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Enligt en artikel i Dagens Nyheter nyligen har flera vårdgivare i Stockholm anmälts till Socialstyrelsen för att de missat diagnosen borrelia på en 12-årig pojke med huvudvärk, yrsel, trötthet och skolfrånvaro. Familjen vandrade runt mellan olika läkare och alternativterapeuter utan att få någon säker diagnos eller behandling som hjälpte.

Först när man tagit med gossen till Tyskland fick han diagnosen borreliainfektion och terapi som gjort honom bättre, om än inte helt bra än. Men hade han verkligen en borreliainfektion? Jag tvivlar av flera skäl, utgående från det som står i artikeln, någon annan kunskap om detta fall har jag inte.

Pojken blev sjuk i januari, en månad då förhållandevis färre borreliafall uppträder för att fästingarna är i dvala på vintern. Pojken blev inte bättre av den första antibiotikakuren som jag gissar gavs på den säkert felaktiga diagnosen sinuit, men högdos PcV eller amoxicillin borde faktiskt kunna bota även en neuroborrelios, det har jag själv sett, även om det inte är den bästa behandlingen. (Det står att han på barnsjukhuset Martina fick ”medicin för bihålorna”, det står inte att han fick antibiotika, jag gissar här.)

Viktigare så hade faktiskt barnläkaren i Täby tänkt på borrelia och kollat serologi, men jag antar att man inte gjorde LP när blodserologin var negativ trots långdragna symtom. Läkaren i Tyskland lär i stället ha ställt diagnosen på mörkfältsmikroskopi av gossens blod, alltså att han med egna ögon sett simmande spirocheter i blodprov, vilket för mig låter rent osannolikt. Uttalandet att gossen skulle ha ett genetiskt fel som gör att han inte kan bilda antikroppar mot borrelia, men förmodligen mot alla andra antigen, bär inte heller sannolikhetens prägel.

Kort sagt, jag tror den tyske läkaren tillhör den grupp doktorer som lättvindigt ställer felaktiga borreliadiagnoser med tveksamma analyser och gärna behandlar med månadslånga antibiotikakurer. Jag tror den tyske läkaren sett ”psuedospirocheter”. Men jag kan ha fel, och ha missförstått det som står i DN. Professor Lars Hagberg var intervjuad men duckade helt från att kommentera ett enskilt fall, förmodligen är han klokare än jag. Det blir intressant att se vad Socialstyrelsen kommer fram till när de granska detta fall, men med tanke på arbetsbördan de har kan det nog dröja ett par år. 

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev