Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Sjukhusbibliotekarie på uppdrag i Vancouver

Publicerad: 28 April 2010, 07:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Konferensmedverkan – vad kan det innebära när ett sjukhusbibliotek erbjuder en sådan tjänst? Helt enkelt det här och läs nu noga, kära läsare, för någon gång kanske ni kommer att behöva anlita den här servicen.

Vi sjukhusbibliotekarier bildar oss en uppfattning om konferensens innehåll genom att fråga arrangörerna alternativt så blir vi själva kontaktade med begäran om bistånd. Vad har vi egentligen i ämnet, frågar vi oss. Vi bestämmer raskt några adekvata sökord och gör en första sökning i vår datoriserade bibliotekskatalog. När vi har tagit fram och tittat igenom all litteratur, sorterat bort sådant som inte är helt OK - för vem vill ha med alster från Draco Läkemedel, Glaxo Wellcome etc när det är frågan om begivenheter som just `Oberoende information från Läkemedelsverket´. Så dags för nästa steg och är ni med?

Nu spårar vi upp artiklar i lämpliga medicinska tidskrifter. Vi bestämmer sökord även här, ger dem kanske en snabb mangling i Svenska MeSH, så att vi är säkra på att vi har korrekta söktermer. Därefter väljer vi ut vilka databaser vi ska söka i och så gör vi det. Söker alltså. Begränsar oss om det är nödvändigt för vem vill ha tvåtusentrehundrafemtioelva träffar?! Här gallrar vi hårt och bara det bästa är gott nog.

Slutligen kan det vara dags för bloggspaning. Kanske finns det några vassa bloggar som vi kan hänvisa till? Beroende på konferensens tema, så kan man leta upp exempelvis bloggar om hur det är att vara ung och anhörig till någon som går bort i en svår sjukdom. Hur tacklar man livet då? Har någon bloggat riktigt bra om det, så att det kan vara till hjälp för andra i samma situation – då tar vi med den länken när vi sätter oss för att åstadkomma en litteraturlista på allt material som vi har fått fram. Ätstörningar då? Finns det några hyfsade bloggar i det ämnet? Bloggar finns det som bekant gott om, men är de seriösa, så att vi kan rekommendera dem? Hur är det med ångest och depressioner? Övervikt? Oj då, här ser det ut att finnas rätt mycket och det måste vi titta närmare på.

Litteraturlistan skapar vi i referenssystemet Vancouver där varenda prick, punkt och semikolon Ovillkorligen Skall Vara På Rätt Plats! Vi ger vår lista en sista elegant touche genom att plocka upp Västra Götalandsregionens logga i blått och grönt samt skriva NU-sjukvården direkt under loggan.
Själva rubriken blir förstås underbart vacker: Litteraturlista från NU-biblioteket.

Det här börjar likna en seriös litteraturlista, banne mig. Nu går vi till kopiatorn och kör ut den i säg 100 ex. Under tiden de färdiga litteraturlistorna spottas ut letar vi upp bokstöd, broschyrer om NU-biblioteket, reklambokmärken och annat som vi vill ha med på ett bokbord för det är just det vi ska åstadkomma. En väl uppdukad kunskapsbuffé med relevant information som litteratur, artiklar, uppsatser, avhandlingar, bloggar etc som stöd till ämnet för konferensen.

Vad behövs mera för att framgångsrikt kunna bistå vid en konferens? Kunskap om hela bokbordet förstås, men det har vi redan fått när vi utförde själva sökprocessen, bläddrade i materialet och skrev litteraturlistan enligt Vancouver-systemet. En sak till kanske – oss själva förstås för ibland stannar vi kvar vid vårt omsorgsfullt dukade informationsbord, berättar och ger ytterligare tips i ämnet. Allt för att du som vårdar, lindrar och kurerar ska kunna ägna dig åt just precis det utan att behöva förlora dig ute på de vindlande, svindlande informationsstigarna i medicin och omvårdnad.

Är det roligt att greppa macheten och hugga sig fram i informationsdjungeln? Jaaa!!
Vi använder vår utbildning till informationsjägare och många i vår bransch är ärrade veteraner, hänsynslöst skickliga, som icke räds några som helst bakhåll, törs jag påstå. Allra trevligast är det förstås när vi efteråt får tack-mail med uppskattande ord om att vi har tillfört konferensen ett mervärde. Då är det Mission Completed! för oss och vi går vidare mot nästa uppdrag.

När föreställningen är slut, papperskorgarna överfulla med kaffemuggar och äppelskrottar, luften dävet avslagen i lokalen och alla vacklar hemåt berusade av kunskap, så vad återstår? Ja, förutom ökade insikter och nya rön som konferensdeltagarna förhoppningsvis får med sig, så finns litteraturlistorna kvar. Allt sparas och läggs ut på NU-bibliotekets sida på intranätet där vi har möjlighet att uppdatera vid behov.

Ska du ordna konferens? Nu vet du vad du ska göra – kontakta i god tid ditt sjukhusbibliotek för att få denna service i form av en väl uppdukad kunskapsbuffé som deltagarna kan mingla kring i pauserna!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev