Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sjukhusbibliotekariens adventskalender Lucka nummer 1: Finns det adventskalendrar i Uruguay?

Publicerad: 30 november 2012, 23:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad är en adventskalender? Varför har man den? Alla vet faktiskt inte det. I Uruguay till exempel har man ingen adventskalender, säger Diego, en av våra män i vitt, när jag frågar honom.

Inte förrän jag fick barn visste jag, nickar en mamma med rötterna i Mellanöstern.

Vet du vad en adventskalender är för något? fortsätter den frågvisa sjukhusbibliotekarien när hon får syn på doktor Babak i sjukhusbiblioteket.

Ungefär, svar han.

Hm, firar ni jul hemma hos er då? intervjuar sjukhusbibliotekarien eftersom hon vill veta hur det står till med julfirandet.

Allt som finns vi har hemma! svarar doktorn glatt. Pojkarna vill det. De kan alla julsångerna. - De rättar vårt språk också, tillägger doktorn.

Aha, men vad bra, du och din fru har förutom allt som hör julen till även språklärare i hemmet!

Ja, just det, nickar doktor Babak med ursprung Iran efter nära 30 år i Sverige.

Om vi skummar nätet och uppslagsböcker blir vi mer uppplysta i adventskalenderfrågan. För att de okunniga ska besparas ett eventuellt trauma, v g se föregående blogg "Trauma i advent", kommer här basala kalenderfakta:

Adventskalendern är en tysk import från 1800-talet. Syftet är att underlätta väntan på julen för små människor med kort tålamod. Adventskalendern lindrar plågsam otålighet genom att människobarnen kan sysselsätta sig med lucköppning en gång om dagen i december fram till julafton 24 december. På 1880-talet gjorde lille Gerhards mamma i Tyskland en kakkalender, så att hennes fyraårige gosse kunde stilla sin jullängtan med en kaka dagligen fram till jul. I begynnelsen var en bit färgglad kartong med 24 kakor på. De första kalendrarna i handeln hade tyskt och brittiskt ursprung, men1934 kom den första svenska papperskalendern ritad av sagoboksillustratören Aina Stenberg-MasOlle.

Numera finns alla möjliga kalendrar som chokladkalendrar med en bit choklad i varje lucka, presentkalendrar med en daglig liten leksak för barnen, julkalendern i TV förstås och så har jag hört ryktas att det i år även finns en adventskalender med Zlatan.

Långt tillbaka i tiden hade man i de nordiska länderna ett slags arbetsschema med olika sorters sysslor som skulle göras varje dag fram till jul. Nästan som en kalender med julförberedelser. Så där, nu står vi rustade för lucka nummer 2 i morgon.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev