Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sjukhusbibliotekariens julklappstips

Publicerad: 15 december 2011, 08:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En ikon är inte nödvändig, men alltid rolig att ha. Det önskar sig en vårdpersonal som jag känner. Var får man tag på en ikon i julbrådskan? Fråga i kyrkan! Somliga inhandlar sina ikoner i Skara domkyrka samt i kloster och kyrkor utomlands.

Ett skyddande hölje är ibland nödvändigt att svepa in sig i när det viner om öronen och i livet. Regnkappa, varm filt, poncho, sjal, halsduk eller luva föreslår jag. Känner du någon som behöver hjälp att kaxa upp sig köper du en cowboyhatt! Ja, prova en själv så får du se! Ett USB-minne är alltid bra! svarade en klok yngling på sin moders fråga om julklappsönskemål.

Ge bort en kurs! Ett körkort till någon som behöver om du vill vara riktigt generös. Körkort i att rida elefant kan man ta vid statliga Thai Elephant Conservation Center i Lampang i norra Thailand. Alltifrån endagarskurser till högst seriös trettiodagarsutbildning där man får plugga in de 40 olika kommandon som en elefant kan förstå. Sedan är det bara att svinga sig upp på den breda elefantryggen och greppa tag om högerörat! Om du vill ge bort något inte fullt så äventyrligt föreslår jag de svenska studieförbundens kurser i alltifrån Polynesian Huladance, Hormonyoga, Tova till påsk, Informationskväll om radon till Korsettdesign – sy till bal, bröllop och fest samt litet Svetsning för skräckslagna.

Många ungdomar i världen är långt upp i åren okunniga om hur barn kommer till. De växer i risfälten har mamma sagt. Så kan det låta i länder där det inte är självklart med ens den mest basala utbildning. Usch och brrr, vi ger ett bidrag till någon organisation som understödjer alla människors rätt att få lära sig läsa och skriva.

Är du ute i sista minuten med klappköpen rekommenderar jag första bästa bokhandel där du river åt dig samtliga böcker om dr Ellen Elg. Via Karin Alfredssons deckare färdas vi ut i världen i sällskap med doktor Ellen. Vi börjar med ”80 grader från Varmvattnet” som tar oss med på ett synnerligen oklart uppdrag i Zambia. ”Kvinnorna på 10:e våningen” för oss sedan till ett sjukhus i Hanoi och här, liksom i alla Karin Alfredssons deckare, känner vi inpå bara huden författarens patos när hon med iskall skärpa och undertryckt vrede,  men utan pekpinnar, skildrar kvinnors villkor i världen. Vi får själva dra våra slutsatser och det är kanske just därför som de engagerande berättelserna fungerar som spännande deckare. Se, en skicklig författare som ger oss både rikligt med insikter och ren skär läslycka! Dr Ellen blir sedan mammaledig, men får en förfrågan om att följa med skeppet Aurora till Polen. Ombord finns en holländsk organisation som genomför aborter på internationellt vatten. Det tycker inte alla om och det blir vi varse om vi passar på ”Klockan 21:37” som är den tredje fristående delen i serien om kvinnoläkare Ellen. När vi hämtat oss från det äventyret följer vi tveklöst med på FN-uppdrag i Indien via ”Den sjätte gudinnan”. Sedan dags för ”Pojken i hiss 54” som är det femte äventyret. Vi kan sällskapa med dr Ellen Elg hela julhelgen i följande ordning:

80 grader från Varmvattnet (Zambia)

Kvinnorna på 10:e våningen (Vietnam)

Klockan 21:37 (Polen)

Den sjätte gudinnan (Indien)

Pojken i hiss 54 (Pakistan, Dubai)

Hur låter en motorcykelgroda? Det säger väl sig självt – med tanke på namnet – och lätet muntrar ganska säkert upp dina medmänniskor. En liten groda startar, gasar och lägger in en andra växel – sådana ljudliga metoder får man ta till om man är en pojkgroda och vill locka till sig en partner i kvällningen. Hur ska du känna igen motorcykelgrodan? Spetsa öronen och håll utkik efter en ca 8 cm lång varelse som är olivgrågrön till starkt smaragdgrön i färgen. Hur kan du lyssna till denna märkliga filur utan att åka till kusterna norr och söder om Perth i delstaten Western Australia?

Har du turen att arbeta i NU-sjukvården stegar du raskt in i sjukhusbiblioteket antingen på Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan eller på Uddevalla sjukhus och begär fram motorcykelgrodans läte. Vi trycker på knappen och väljer nr 068 i flotta bildverket ”Vilda djur: 100 fantastiska arter och deras läten” av Jan Pedersen. Däggdjur, fåglar, grodor och insekter i bild, text och ljud samverkar till en upplevelse extraordinary som garanterat passar hela familjen och alla generationer. Den här roliga önskeklappen finns till facila priser både i nätbokhandeln och ute i affärerna. Många intressanta djurröster att välja på och låt dig inte sväva i okunnighet om hur ett lejon låter strax innan det ska äta upp dig! Kom, kom, kom bara till NU-biblioteket …!!

Jättegod Jul eller Mele Kalikimaka som man säger på Hawaii!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev