Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sjukhusbibliotekariens lästips

Publicerad: 28 juni 2016, 06:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad ska du läsa i sommar? Varför inte någon av nedanstående böcker, uppmanar Sjukhusbibliotekarien och blandar till en twistad läscocktail, ”shaken, not stirred”:

I botten på glaset ska vi absolut ha ”Mussolini. En studie i makt” av Göran Hägg. Om den radikale folkskolläraren Benito Mussolini och hur han kom till makten. Som ett resultat av läsningen får vi en repetition i hur man känner igen fascismens drag varhelst de visar sig. Konsum, Vita Huset, i förskolan eller på dass spelar ingen roll. Winston Churchill beundrade den karismatiske Mussolini – till en början – medan författare som Ernest Hemingway såg igenom fuskverket direkt och kallade Il Duce ”the biggest bluff in Europe”. Fascinerande läsning om fascismen och dess uppkomst samt om våra egna synproblem, märkligt skrala luktsinne sometimes och en hjärnkapacitet som ibland tycks svika oss. Obs! försök att hitta boken i ljudversion för den här rena vaccinationen mot fascism är roligare och får maximal effekt med författaren som inläsare.

Sedan häller vi på en bitter skvätt Sara, 30 år, som har fått nog och ränner iväg till tönt-Teneriffa en januarivecka med make och barn kvar hemma i snögloppet. Gynnar äktenskapet och familjelivet mannen mer än det gynnar kvinnan? Är jämställdheten putz weg när barnen kommer? Eller är vi redan så jämställda vi kan bli? Läs ”Bitterfittan” av Maria Sveland – för man kan ha delade meningar om denna bok som väckte mycket uppseende när den kom 2007. Två nu levande medelålders väletablerade, rätt resonabla kvinnor läste ”Bitterfittan” nyligen och i vilda diskussioner rev de nästan håret av varandra, ja, bildligt talat förstås, eftersom de upplevde boken helt olika. ”Bitterfittan” är ungefär som en flaska ättika på fastande mage (make) eller som nitroglycerin för själar. Stark klassisk brygd, men kanske inte för alla.

Mer starka grejer i glaset som kommissarie Tony McLean som har ärvt sin farmor vilket gör honom stenrik. Arbetskamraternas avund och practical jokes genomlider han stoiskt som när en korg med delikatesser värda tusentals pund har beställts i hans namn till polishuset. Fast den dyra konjaken saknas för den har någon långfingrad poliskollega lagt beslag på. När det står en lyxbil på parkeringen utanför polishögkvarteret har McLean fått nog det vill säga det blir andra småmuffins! McLean behöver inte längre slita som kriminalkommissarie med att lösa mord i Edinburgh, men han gör det. James Oswald heter den flitige författaren till dessa tämligen nya deckare som utkom 2014, 2015 och 2016, Flickoffret, Själarnas bok och Bödelns sång. Skaffar man dem får man en ruggig lässommar där det, förutom vädret och en massa mord, klarnar upp varför kommissarien fortsätter jobba trots att han inte behöver.

Vi toppar med en slunk narcissism i ”Narcissistens speglar : om narcissister för anhöriga och vårdpersonal” av två psykologer vid namn Gunnar Nilsson och Thomas Silfving. Boken fackgranskad av professor emeritus Bo Sigrell som skrivit flera böcker om just narcissism. Jamen, vad ska man göra om man upptäcker att någon i omgivningen har narcissistiska personlighetsdrag? Hur ska man hantera sig själv? Eller hur kan man på smidigast möjliga sätt bemöta en person med narcissistisk problematik? Det skadar inte i vårt självbespeglande samhälle, med sociala medier som nästan jämnar vägen för ännu mera narcissism, att läsa på i ämnet. Selfie på Er! Glad lässommar!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News