Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sjukhusbibliotekariens stil

Publicerad: 11 mars 2012, 10:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur ser sjukhusbibliotekarien ut? Har bibliotekarier överhuvudtaget någon speciell look? Låt oss identifiera några stilar som förekommer inom kåren. Rätta Rockbruden med stänk av Goth eller Coola Rocksnubben i svarta läderbyxor finns. Man kan även se ut som Laura Bush, maka till USA:s förre president George W. Bush. Laura, bibliotekarie med en Master´s degree in Library Science från the University of Texas at Austin, ser ut att ha ett gott öga till kläder av modeskaparen Oscar de la Renta.

Jeans, T-shirt och sandaler av märket Birkenstock är en vanlig syn bland många kvinnor i biblioteksvärlden, men också hos de få män som finns i yrket. Helsvart à la kultursnubbe är mycket populärt hos både manliga och kvinnliga bibliotekarier. Dräkt kan man ha. Många eleganta, ibland egenhändigt tillverkade kreationer har jag sett med egna ögon under årens lopp. Tänk er något välskuret i marint, brunt, grått eller svart, kanske av ylle, flanell, tweed eller gabardin av god kvalitet. Det är fint det! Godsägarfru-looken med jumper-set, pärlhalsband och plisserad kjol förekommer, men når inte upp till Gudrun Sjödéns höjder. Det ryktas att Gudrun Sjödén-butiken i Göteborg ökar sin omsättning under Bok & Biblioteksmässan. Knut-kofta-kjol i diverse varianter är också mycket utbrett i den kvinnodominerade biblioteksbranschen. Vissångerske-stilen med långt hår, böljande kjolar, broderade blusar och ballerinor alternativt Ecco-skor ses ibland. Executive-style med mörk kostym, svarta boots och attachéväska förekommer då och då.

Hur är det med tatueringar och piercing? Ja! Men vanligt är det inte.

Det säger sig självt att kläder måste vara ändamålsenliga. Arbetar man som barnbibliotekarie dressar man sig nog snarlikt en förskollärare. Samma sak om man jobbar i en skola. Klädseln blir lärarlik, men troligen också mer ungdomlig p g a miljön. Personal på forsknings- och universitetsbibliotek klär sig kanske inte exakt som kollegorna på den lantliga biblioteksfilialen. Sjukhusbibliotekarier har ibland vit rock eller kanske något kulört klädesplagg över de civila kläderna. Någon enhetlig klädkod finns inte. Det är vanligt att man bär egna privata kläder, inte tjänsteklädsel, men det varierar beroende på vilket sjukhusbibliotek man arbetar på.

Kostym, kavaj eller kofta med ljus skjorta och slips har jag sett på manliga bibliotekarier utomlands medan de kvinnliga ofta väljer dräkt eller andra formella plagg. ”Jag skulle vilja att vi klädde upp oss mera” hörde jag häromdagen från en ung bibliotekarie Någonstans i Sverige som kanhända inte kom helt överens med sin tjänsteklädsel à la Statoil.

Det finns illa klädda bibliotekarier precis som det finna illa klädda människor inom alla yrken. Motsatsen, bibliotekarier med smakfull och elegant framtoning finns också. Precis som inom andra yrken. Nidbilden av en bibliotekarie – sträng äldre dam i dräkt, stram hårknut i nacken, de obligatoriska glasögonen på näsan med stål i blick, korviga strumpor i fotriktiga skor och hysch hysch! i biblioteket – har ni sett den i verkligheten? Hon som ledigt skulle kunna hantera ett helt regemente med odisciplinerade bassar, få pli på dem snabbare än en korpral in the U.S. Marine samtidigt som hon justerar en och annan förvirrad katalogpost, ögnar i senaste TLS – The Times Literary Supplement och förnyar en prenumeration. Någon liten skymt av denna nästan helt utrotade drake i dräkt kan jag ha lagt märke till genom åren, men det är inte helt säkert. (Tack, Gud!)

Hur känner du igen bibliotekspersonalen på NU-biblioteket i NU-sjukvården? Nästan hela styrkan har valt rött som färg på vinterkappan konstaterade vi under en fikarast. Obs! Något mer som exempelvis gemensam politisk hemvist konstaterade vi inte! Men i huvudsak svarta skjortor med vit logga när vi jobbar ute i biblioteket och civila kläder när vi befinner oss på våra arbetsrum.

Yes, we´ve got the look!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev