Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sjukhusbibliotekarier är inte kriminella

Publicerad: 11 juli 2013, 07:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns böcker som det är snudd på kriminellt att hålla för sig själv. Klassikern "Mitt Romerska Lejon" är tveklöst en sådan bok. Vi sjukhusbibliotekarier är – de gånger vi inte visar tänderna - ett mycket vänt och generöst släkte. Därför släpper Sjukhusbibliotekarien detta underbara lästips till Dagens Medicin läsarna precis passande för en sommardag. Eller vilken dag som helst vare sig den tillbringas på stranden, i bäddsoffan på besök hos svärmor eller i sängen på jourrummet med Kinnarps möbler.

Vill du ha en fullkomlig stund här på jorden hugg då Renata Wredes skildring av livet i Rom på 1920-talet. Mossigt? Och tzzzt, garanterat nej då! Du sveps in i humor, värme och bildning samtidigt som du travar i spåren på en litet udda, klen 6-åring vars ögon och förstånd det sannerligen inte är något fel på. Det kommer du att nöjsamt märka och det är Renata själv som ur barnets perspektiv berättar hur det var att leva med familjen i 1920-talets Rom. Fadern var den kände arkeologen Axel Boëthius, 1889-1969, föreståndare vid Svenska Institutet i Rom.

Lilla Renata växte upp till bildkonstnär, skulptör och författare och jag tror bestämt hon ler där i sin himmel när hon ser dig öppna sidorna till sin barndomsvärld för så länge sedan. Född i Finland 1923, men fick sluta i sitt älskade Italien 1998.

Aldrig hört talas om "Mitt Romerska Lejon"? Jestanes, vilken kulturell ultranöd, inte livshotande, men ...

Boten är klockren: Res till Rom!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev