Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sjukhusfarmaceuters utmaningar

Publicerad: 16 oktober 2019, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Förrförra veckan fick jag äran att hålla en föreläsning för Apotekarsocietetens nya kurs Receptarier i vården på temat Rollen och uppdraget som farmaceut inom vården. Det har hänt några saker sedan jag tackade ja till det uppdraget i våras. Jag har bytt jobb och jobbar inte längre ”hands on” inom vården utan jobbar sedan ett par månader tillbaka med kunskapsdatabaser som kan används i journalsystem. Föreläsningen fick mig dock att reflektera över allt jag har lärt mig, både av mina kollegor och av andra sjukhusfarmaceuter som jag lärt känna via nätverk. Som ni vet är sjukhusfarmaceuter fortfarande ganska ovanliga i Sverige och det är en roll i utveckling. Det finns fortfarande en hel del utmaningar för sjukhusfarmaceuter som grupp att överkomma. När man träffas brukar man kunna diskutera vad som kan vara mindre roligt med jobbet. Jag har identifierat några områden nedan som sjukhusfarmaceuter (men säkert också många andra) kan känna igen sig i.

Oklara arbetsuppgifter – eftersom sjukhusfarmaceuter inte varit speciellt vanliga i Sverige till skillnad från länder som t ex Storbritannien varierar arbetsuppgifterna oerhört mycket från arbetsplats till arbetsplats. Detta är såklart naturligt men en del arbetsplatser frågar farmaceuten vad hen kan bidra med istället för att fråga sig själva vad de behöver. Behövs någon som beställer läkemedel, går igenom läkemedelslistor eller skriver läkemedelsrutiner? Att räkna upp allt man kan efter 3–5 års universitetsutbildning och därefter flera yrkesverksamma år är väldigt svårt. Antingen blir hjärnan helt tom eller sitter man i fyrtiofem minuter och bara rabblar. Identifiera ert behov och fråga dig sen om farmaceuten är kompetent för detta. Sen kan man naturligtvis ge sin farmaceut i uppgift att identifiera områden i läkemedelskedjan man kan utveckla, men se då också till att lyssna på farmaceutens input även om vad hen säger inte är bekvämt att höra. Gör en befattningsbeskrivning med tydliga arbetsuppgifter och se också till att följa upp, utvärdera och vid behov revidera denna. En tydlig befattningsbeskrivning underlättar för alla.

Stort ansvar men inga befogenheter – är man ansvarig för ett läkemedelsrum borde det vara naturligt att man också har befogenheter att beställa, packa upp, bestämma hur man ska förvara läkemedel och vara involverad i vilket sortiment som avdelningen ska ha. Det är väldigt roligt att vara sjukhusfarmaceut, men det kan också bli ensamt, tufft och utmanande eftersom man många gånger får klä skott för frustration angående läkemedelsrelaterade problem. Ska man kunna hantera detta måste man också kunna påverka och ha förutsättningar att förbättra för sina kollegor. Samma sak gäller naturligtvis andra arbetsuppgifter. Är farmaceuten ansvarig för läkemedelsekonomin så se till att hen har tillgång till både budget och uppföljning. Ge farmaceuten ordentligt med stöd och uppföljning om hur arbetet går. Ligger enheten över sin läkemedelsbudget hela året har din farmaceut inga möjligheter att jobba med detta om hen inte får reda på detta förrän i december.

Ointresse för sjukhusfarmaceuten – kanske anställdes personen av en människa som inte längre finns kvar i organisationen eller har någon högre upp tagit beslut om vilken chef farmaceuten ska ha. Risken är att man då hamnar hos någon som varken är intresserad av farmaceutens kunskaper eller tidigare arbetslivserfarenhet. Det är fullt förståeligt att en chef har mycket att göra eller tänker sätta sig in lite senare, men jag skulle också säga att det är fullständigt oacceptabelt att inte veta vad ens egna medarbetare kan eller vill uppnå med sitt arbete. Dessutom är det ett rejält slöseri med av en kompetent resurs. De flesta av oss har haft några chefer som varit kanon och några som varit mindre bra. De bästa cheferna känner sina medarbetare och vet vad som driver och motiverar dessa. En av mina gamla chefer sa en gång att medarbetare måste se en väg framåt annars börjar de leta efter en väg utåt. Att arbeta är lite som att vara i ett förhållande: Vi investerar tid, kraft och våra förhoppningar om att vårt samarbete ska bli lyckat. De flesta av oss kämpar för att prestera på jobbet och när vi tar upp problem med våra arbetsgivare är det inte för att gnälla, utan för att vi vill att saker ska bli bättre på arbetsplatsen, för våra kollegor och oss själva. En bra chef tar medarbetares åsikter på allvar.

Okunskap om farmaceutens kompetens – detta kopplar tillbaka till att farmaceuter fortfarande är relativt ovanliga inom vården. Om man nyligen anställt en farmaceut (grattis till det först och främst!) så tala gärna om vad hen kan när ni berättar den glada nyheten för arbetsplatsen. Vet ni inte vad man lär sig på receptarie- eller apotekarprogrammen så kolla gärna upp detta innan ni annonserar. Jag satt och läste kursplanerna för sjuksköterske- och läkarprogrammet inför min föreläsning och blev nästan sugen på att ombilda mig tills jag kom på att jag är livrädd för att hantera andra människors kroppsvätskor. Här är det också viktigt att förstå vad en farmaceut inte kan. Vi är väldigt duktiga på läkemedel men mindre duktiga på att förstå remissflöden, katetersättningar eller ascitestappningar. Med det sagt så berätta gärna, vi lär oss mer än gärna (se nedan).

Kompetensutveckling – här bör man främst veta vad ens farmaceut kan, inte kan och vilka behov den egna arbetsplatsen har. Behöver man någon som ser om läkemedelsekonomin kan en kurs i till exempel vårdekonomi vara på plats. Ska farmaceuten arbeta kliniskt finns kurser i fördjupad farmakoterapi eller magisterprogrammet i klinisk farmaci som kan läsas på distans. Några nätverkstips för sjukhusfarmaceuter som erbjuder flera utbildningar är Apotekarsocieteten, Landstingsfarmaceuter, EAHP (European Association for Hospital Pharmacists) och ASHP (American Society of Health-System Pharmacists). ASHP har dessutom flera områden, däribland kardiologi, onkologi och geriatrik, som farmaceuter kan bli certifierade inom. Har ni interna utbildningar, inkludera gärna farmaceuten och fråga om det är något de kan ha nytta av, oavsett om utbildningarna är riktade mot sjuksköterskor eller läkare.

Jag har lärt mig så mycket när jag jobbat inom vården och som roligast har jag haft när mina kollegor kommit med utmanande frågor, skickat roliga artiklar de tror jag skulle tycka om eller kommit med inputs under utbildningar jag hållit. Nya arbetsroller innebär såklart utmaningar som ovan men också väldigt mycket möjligheter att växa i sin egen yrkesroll, lära sig av sina vårdkollegor och framför allt vara med om att utveckla och definiera farmaceutens roll i vården. Jag hoppas också att Sveriges sjukhusfarmaceuter blir mer sammansvetsade som grupp och kan arbeta mer strukturerat för denna farmacigren. Fingers crossed för att man då också kan komma tillrätta med ovanstående områden.

HANNA JUSTAD

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News