Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sjuksköterska på akuten

Publicerad: 8 mars 2019, 09:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hjärtligt välkomna ombord på kryssning! Kära läsare, håll i Er och försök stanna kvar ombord. En 372 sidor lång seglats i en sjuksköterskas första tid efter avlagd examen får vi följa med på i Josefin Wikings bok ”På egna ben” (Type & Tell, 2018). Efter 50 sidor ville sjukhusbibliotekarien hoppa av kryssningen.

Det gick inte. Ingen livbåt, inte ens en frälsarkrans i sikte. Vi guppade redan på öppna havet, det vill säga ute på akutvårdsavdelningar fulla med patienter som behövde omvårdnad. Klent med matraster och kaffepauser, för att inte tala om möjligheter till toabesök. Se där anledningar till att medicinska bibliotekarier och även annat folk tvekar att borda. Toppa med ännu mera stress, stort ansvar och kanske inte alltid tillräckliga befogenheter för att kunna påverka arbetssituationen. Vi kröner det hela med en kass lön efter flera års utbildning. Jamen, ni förstår ju själva! Vem skulle inte drabbas av frustrerande vanmakt med stor risk för utbränning i sådana farvatten.

Josefin Wiking är leg sjuksköterska, född 1984, fil mag i omvårdnadsvetenskap. Hon har arbetat inom svensk akutsjukvård och palliativ vård samt som lärare på sjuksköterskeprogrammet. Med i bagaget finns också erfarenheter från hälsofrämjande arbete i Haiti och Liberia.

”På egna ben” är hennes första bok och en given present till sjukvårdspolitiker. Kanske rent av som lektyr i fikarummen på socialdepartementet.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev