Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sjukt bra sommarläsning

Publicerad: 6 juni 2017, 05:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Vi älskade mockadrycken i väntrummet på Memorial Sloan Ketterings öppenvårdsmottagning.”

Här har ni början på en väldigt bra bok, kära läsare! Tänk er upp till fjärde våningen i en svart pampig byggnad av stål och glas på Manhattan, närmare bestämt i korsningen av 53:e gatan och Tredje avenyn. Mor och son upptäcker att man kan få ett hiskeligt automatkaffe drickbart genom att trycka på knappen för ”mocka” och blanda upp det. Grahamskexen är ätbara och tillsammans blir det ett helt OK fika i väntan på doktorn.

”The End of Your Life Book Club” av Will Schwalbe heter boken om ni vill putsa på engelskan i sommar. Annars “Bokklubben vid livets slut” (2013) som är den svenska titeln.

En biografi där innehållet kan anges med fyra ord: Cancer, medicin, onkologi, tumörer – kan den verkligen passa som semesterlektyr?!

Jodå, mitt i cancern en helt underbar bok om livet, läsning, litteratur och mycket mer. En sann berättelse om Mary Anne Schwalbe som vid 73 års ålder diagnostiseras med långt framskriden cancer. Tillsammans med en av sina söner bildar hon en bokklubb som håller livet ut. Via alla de böcker som mor och son hinner med att läsa uppstår många personliga samtal. Det finns ju ett och annat som kan vara svårt att tala om när man ska förbereda sig för den sista resan. Via bokpratet går det att närma sig det som är viktigt att få sagt innan definitiv take off. Mary Anne och Will lär känna varandra på ett nytt sätt innan de skiljs för alltid. Även vi läsare kommer Mary Anne och hennes familj mycket nära inpå livet. Inte minst de intressanta samtalen kring böckerna fungerar som tips på bra läsning vilket gör att man helst vill äga boken. Eller som Washington Post skriver i sin recension:

”Läsaren får med sig en fantastisk lista på rekommenderad läsning, såväl som pärlor av visdom.”

Sjukhusbibliotekarien undrar helt prosaiskt: Finns det verkligen någon som tackar nej till en collier av äkta pärlor?

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev