Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Skellefteå Kraft och energi-kvacksalveri, Del 2

Publicerad: 13 Oktober 2015, 22:46

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Drygt ett dygn efter min bloggtext om Skellefteå Krafts ”annorlunda energirådgivning" så meddelar det kommunägda bolaget i ett pressmeddelande att kampanjen skall ändras. Företaget väljer nu att ställa in rådgivningen inom fälten kaosmagi och kristallterapi, men fortsätter samarbetet med Feng shui-experten.

Efter att vi mottagit kritik mot vår nya reklamkampanj väljer vi att ta bort delar av innehållet. Förändringen kommer att ske så snart det är möjligt. ... Tyvärr har vi missbedömt hur vår kampanj skulle kopplas ihop med den övriga rådgivning som några av individerna i kampanjen ger

Marknadschefen Christoffer Svanberg förklarar för TT att tanken med kampanjen var att "skoja lite med energibegreppet", eftersom människor normalt inte är så intresserade av "vanlig energi", det vill säga hushållsel.”

Pressmeddelandet var allt annat än väntat, framför allt då Christoffer Svanberg bara några timmar tidigare fullt och fast stod bakom kampanjen:

Vi gör inte det här för att pådyvla människor kristallterapi utan för att bli mer kända och vi kan konstatera att vi just nu säljer mer än normalt.”

Norran ställer flertalet kritiska frågor, och Svanberg framhärdar:

Han tycker inte att det är problematiskt att de anlitat alternativa energiexperter och säger att - Vi tror inte att någon kommer ta skada av vår kampanj.”

Men att företaget trots allt gör en (tvåtredjedels-)pudel är givetvis glädjande och visar också på ödmjukhet. Jag förstår dock inte riktigt beslutet att behålla ”Feng shui-experten”. Eller rättare sagt förstår jag inte gränsdragningen mellan ovetenskap och ovetenskap, (även om det givetvis finns grader i helvetet). Och jag förstår definitivt inte Christoffer Svanbergs kommentar till SVT Nyheter Västerbotten:

Feng Shui är mer vedertaget

Så för att ställa saken på sin spets: Anser kommunägda Skellefteå Kraft att det är oklokt att sprida och göra reklam för pseudovetenskap eller inte? Menar företaget att Feng shui är "mer vedertaget" i den meningen att det är mer vedertagen kunskap? I så fall kunde de inte vara mer fel ute. (Läs gärna min bloggkollega Mats Reimers texter om Feng shui i vården, här, här och här)

Vill också passa på att klargöra kärnan i min kritik:

Att inreda eller städa låter onekligen harmlöst, precis som en magisk kristall i handen, healing på distans eller handpåläggning. Frågan är vilken ”information” som medföljer städningen, behandlingen eller kristallen - vad är det som påstås ska hända och vad är det som påstås vara fel? Vilseledande information kan vara allt annat än harmlöst, inte minst när det gäller vår hälsa och vår trygghet.

Avslutar med ett citat från en text om Feng shui av journalisten Kjell Häglund:

"Feng shui i sin moderna skepnad uppfyller alla kriterier för en typisk västerländsk, pseudovetenskaplig new age-lära – i likhet med exempelvis kristallterapi bygger den på ett energi-begrepp som inte lägger minsta vikt vid att fysikvetenskapen numera, till skillnad från kineserna för 3 000 år sen, vet vad energi är för något".

Tack för ordet!

HANNA BRUS

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev