Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Skit i konserverna!

Publicerad: 28 juni 2011, 12:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sommarvarmt och vill inte laga mat! Hur många är vi inte som känner så under heta dagar. Stay cool och håll dig till ”Båtmat: 40 läckra recept för sjön” av Anders Billing och du och dina gäster blir saliga! Laga helt enkelt mat som om du befann dig i en båt på sjön vare sig du gör det eller inte. Snabba, goda och varierade rätter som kan svängas ihop under primitiva förhållanden som i liten och trång båt på tvålågigt kök. Visst, man kan gå ut och äta sig igenom krogarna eller fuska ordentligt med konserver, men till slut tröttnar man. Flera rätter ur ”Båtmat” smakar bra även i matlådan om, jag säger om, det råkar bli något över.

Jo, en ren fuskrätt finns faktiskt med och den lagas av en riktig klassikerkonserv och frystorkat. Stadig sjömanslunch heter den och du behöver bara tre ingredienser: Pulvermos, smör och corned beef. Jag tycker rödbetor också! Snabba goda raffinerade currygambas utlovas, Malins musselpasta passar en ruggig dag på sjön, men den går också väldigt suveränt en ruggig dag hemma. Kokosköttbullar kan du testa som omväxling till mammas och kycklingsaltimbocca och en frisk försomrig köttgryta passar många. Jag har testat att byta ut kött och fisk mot quorn, grönsaker eller tofu. Resultat: Barskrapade tallrikar!

En annan behändig sak med boken är att du får tips om redskap, bunkring och kylförvaring. Ingen stjärnkock behöver du vara heller. Det blir gott ändå!

Min upplaga är från 2003, men jag ser att det just har kommit en ny version som kostar drygt hundralappen i nätbokhandeln.

Skepp ohoj och skit i konserverna!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News