Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Slut med sockerpiller - Läkarförbundets beska medicin för Vidarkliniken

Publicerad: 30 maj 2016, 07:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Läkarförbundets fullmäktige har nyss tillstyrkt motionen ”Läkare sockrar inte sina piller”, som handlar om en samvetsklausul där arbetsgivaren inte ska kunna kräva att läkare skriver remiss till vård som använder oregistrerade läkemedel. I klartext betyder det att läkare ska kunna vägra skriva remiss till Vidarkliniken om regeringen förlänger dispensen för de oregistrerade antroposofiska preparaten.

Motionen är skriven av Sjukhusläkarna och efter beslutet i fullmäktige ska nu Läkarförbundet verka för ”att huvudmannen inte ska kunna kräva att läkare skriver remisser till vårdgivare där behandling med specifik terapeutisk indikation sker med substanser som inte genomgått vetenskapliga effekt- och säkerhetsstudier som annars krävs för läkemedel”. Det blev tydligen viss debatt om denna skrivning, som förbundsstyrelsen ville avvisa, men fullmäktige gick på motionärernas linje.

Motionens andra att-sats var det ingen oenighet om då den bara upprepar förbundets tidigare ställningstagande i remissrundan om de antroposofiska medicinernas framtid. ”Sveriges läkarförbund verkar för att läkemedel, även homeopatiska/antroposofiska, med specifik terapeutisk indikation endast kan godkännas som läkemedel om de genomgått samma vetenskapliga effekt- och säkerhetsstudier som annars krävs för läkemedel.

Om en månad löper Vidarklinikens trettonde dispens från regeringen ut. Det kan bli så att Gabriel Wikström och övriga ministrar helt enkelt inte fattar något nytt beslut, vilket i så fall innebär att det av Rudolf Steiner grundade läkemedelsbolaget Weleda i fortsättningen får rätta sig efter samma regler som alla andra producenter av läkemedel.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev