Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Socialdemokratisk homeopatisk ledning av Jämtlands sjukvård

Publicerad: 24 juni 2010, 14:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Av mer framträdande svenska politiker finns det bara en som officiellt anger sin yrkestitel som homeopat: socialdemokratiska landstingsrådet Robert Uitto i Östersund. Han är också omvald ordförande i den virtuella Region MittSverige.

Det är lite ironiskt att en homeopat är högste politiskt ansvarige för en allopatisk sjukvård med 4000 anställda och en budget på drygt 3 miljarder kronor. Som diplomerad homeopat och irisdiagnostiker torde inte Robert Uitto hysa något större förtroende för skolmedicinen, såvida han inte radikalt ändrat åsikt de senaste åren.

När han 2001 var informationssekreterare i Hahnemann Collegium klagade han på att Sverige låg så långt efter inom alternativmedicinsk forskning, och hävdade att homeopatiska medel ”ofta har ett större antal prövningar och vetenskapligt positiva effekter, än flertalet läkemedel som läkemedelsverk och socialstyrelse godkänt”.

Vidare berättade Robert Uitto att WHO stöttat homeopatisk behandling av malaria och kolera i katastrofområden i Nicaragua, och själv kunde han intyga att det fungerar i Indien.

”Jag har själv vid flertalet tillfällen under ett antal år fått möjligheten att följa statliga forskningsprojekt med WHO-stöd på indiska sjukhus. Här har det handlat om homeopatisk behandling av malaria, där man registrerat läkemedelseffekten på de olika sjukdomssymptomen, effekten på olika malariavarianter osv. med mycket goda resultat.”

Tyvärr har Robert Uitto säkert rätt i att WHO och indiska staten har gett stöd till dessa galenskaper. WHO har kommit på lite bättre tankar sista åren, för ansvariga läkare inom WHO inser förstås att magiskt vatten inte botar allvarliga infektionssjukdomar.

Följ gärna denna länk och läs hela inlägget där den ena stolligheten staplas på den andra. Jag tror inte att Robert Uitto privat har övergivit homeopatin, för bara ett par år sedan var han här i Göteborg och talade på möten arrangerade av en lokal tillverkare av homeopatika. På DCG-kongressen 2007 talade landstingsrådet om hur homeopatika kan ersätta antibiotika inom ÖNH, och i programmet nämnde man hans forskningserfarenhet inom malariabehandling.

På ett sätt har han säkert rätt i att exspektans, råd och tröst många gånger är en bättre behandling än antibiotika vid banala infektioner i ÖNH-området, men att ovanpå det ge sockerpiller är oetiskt. På DCG-kongressen påföljande år talade han om Nux Vomica, och med tanke dess innehåll av stryknin är det tur att denna örtmedicin är utspädd.

”När man som jag under många år följt läkare på stora homeopatiska sjukhus och sett svårt sjuka barn och vuxna behandlas av professionella homeopater på bra sjukhus med bra teknisk utrustning förstår man den goda effekten både på patienten och sjukvårdsbudgeten!  Svårt sjuka hepatitbarn, malariapatienter, astmatiker, eksempatienter osv. har behandlats och tillfrisknat mkt effektivt. Jag ser ju själv effekten på min tidigare klinik, snart kanske också inom den svenska sjukvården - bara vi kan släppa på prestigen!” (Ur Robert Uittos e-brev till s-sympatisörer 2004.)

Hans bolag Medicatrix har funnits på Frösön sedan 1997, men det är väl tveksamt om han hinner med att jobba där också. Förhoppningsvis har inte Robert Uittos vanföreställningar om biomedicin påverkat Jämtlands sjukvård i så stor grad. Bara styrman och manskapet gör vad de skall så seglar skutan vidare, då spelar det mindre roll om amiralen skulle vara förvirrad.

Gör Robert Uittos bakgrund någon skillnad när han fungerar som högste folkvalde ledare för landstingets vård? Jag vet inte. Den enda påverkan jag funnit i dokument på nätet är i Landstingsplan 2008-2010 där ett av målen för Jämtlands sjukvård är att FoU-enheten skall ”följa den forskning som kan leda till ökade inslag av komplementär medicin inom vården”, och i Folkhälsoplanen där en punkt är att ”Försöksverksamhet inom alternativmedicinen uppmuntras”.

Men det ter sig ändå absurt att en homeopat skall styra över en vårdapparat vars vetenskapliga grundsyn han rimligen inte delar. Det är som om en astrolog skulle chefa över Esrange eller Enok Sarri hade basat över SMHI.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev