Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Söktjänsten GoDoc gör reklam för klinik som ger patienter hallucinogener

Publicerad: 26 augusti 2010, 14:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Denna kommersiella söktjänst för sjukvård listar inte bara svenska vårdgivare utan också flera utländska. GoDoc har nu tagit bort de två alternativmedicinska utländska kliniker jag var kritisk mot i min första blogg om GoDoc, och någon anonym person från bolaget lämnade en kommentar till bloggen. Man förklarar dock inte varför man bara strukit de två som jag tog upp, alla andra alternativmedicinare är ju kvar?

Där finner vi bland annat en utländsk kedja som via GoDoc gör reklam för sitt program för beroendesjukdomar: Dr. Vorobiev Rehab Clinic. Klinikerna i fråga finns i Mexico, Serbien och Ryssland. En del av deras vård mot narkomani är att starta med att ge patienten en hallucinogen drog som är olaglig i både Sverige och USA.

Den kontroversiella behandlingen görs med ibogain, en psykotrop alkaloid som traditionellt använts av folk i Gabon i Västafrika som ätit barken av Tabernanthe iboga, för medicinskt och religiöst bruk. Man hittar i PubMed fallrapporter om användning av ibogain för att hjälpa patienter igenom en abstinens från kokain eller opiater.

Det finns läkare som är övertygade om att detta fungerar, men istället för att göra riktig forskning som kunde visa om detta är en bra behandling valde man att flytta ut behandlingen från USA till Mexiko, Karibien och andra länder där drogen inte är narkotikaklassad.

Bland möjliga biverkningar (förutom att en hallucinatorisk upplevelse kan vara skrämmande) finns det rapporterat ett antal dödsfall som man tror beror på hjärtarytmi. I NEJM är beskrivet ett fall från Holland med en tidigare hjärtfrisk 31-årig kvinna som hamnade på akuten efter ett krampliknande anfall. Hon hade en lättare elektrolytrubbning, episoder med ventrikeltakykardi och lång QT-syndrom. Kvinnan som kunde skrivas ut efter ett par dagar var från USA och hade rest till Holland för att få behandling för alkoholmissbruk, men drabbades alltså av en allvarlig biverkan efter en enda dos ibogain.

Behandlingen med ibogain föregår i en gråzon, en medicinsk subkultur, och den som inte har råd att lägga in sig på en privat klinik kan beställa alkaloiden via ”hälsokostaffärer” på nätet. Rutinsjukvården använder förstås redan flera narkotikaklassade ämnen som läkemedel, och det är inte omöjligt att man med tiden kommer hitta erkänd medicinsk användning för tetrahydrocannabinol, LSD eller ibogain. Men forskningen måste göras först, och eventuell nytta vägas mot biverkningar. Fast det kommer inte ske på kliniker som redan tjänar pengar på ibogain.

Det ser illa ut när GoDoc, som hävdar sig vara ett seriöst företag som ”arbetar för patienter och medborgare lättare skall finna fler vårdval”, inte kollar upp att de behandlingar de länkar till åtminstone är lagliga i Sverige.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev