Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Som rena satans hjärtinfarkten

Publicerad: 19 september 2013, 08:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är inte Sjukhusbibliotekarien som svär så förbenat – även om hon visst brukar  krafteder ibland – utan Beppe Wolgers i sin diktsamling "Mannen i Vattudalen" från 1983. Så här ont kan det göra fastän inga knivar är inblandade och känn citatets egg:

”Han flyttade till södra Sverige på 50-talet.

Kommer nästan aldrig hem.

Men när jag går i lingonskogen

kan jag ibland höra inom mej

hans: ”Pappa”.

”Pappa” sa han.

Och det känns som rena satans

hjärtinfarkten.”

Vi förstår smärtan här ovan, eller hur? Igår var vi många som kände hur det skar i hjärtat för kvällens Rapport meddelade att bloggaren Kristian Gidlund förlorat kampen mot cancern. Just så sade nyhetsuppläsaren.

Kort om Kristian för er som inte känner honom: Ung man från Borlänge, 29 år gammal trummis i bandet Sugarplum Fairy har fört en lång kamp mot sin magcancer. 30 år skulle han ha blivit nu på lördag, enligt tv-nyheterna. Bloggade om sin sjukdom och fighten mot cancerbesten.

Ett uppdämt behov av att prata mera om döden har vi om man ska döma efter det fullkomligt enorma gensvar han fick på sin blogg ”I kroppen min”. Kristian hann medverka i tv-program och även sommarprata i radio under den gångna sommaren. Hans blogg blev också till en bok med samma namn, ”I kroppen min” utgiven 2013.

Jag råkar läsa Kristians berättelse just nu. De sista kapitlen i boken beskriver hur det känns att vistas så nära döden. ”Landet jag lämnar” och ”Världen jag rämnar” är en ung mans ord inför den sista resan. Tror ni att ni ska bli ledsna? Bli inte det eller bli det, men missa inte att ta del av Kristians erfarenheter för han är rolig, reflekterande, skarpsynt, modig, ärlig, generös, älskansvärd m m. Grabben från Borlänge visar oss hur man tar upp striden som för oss alla är avgjord. 

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev