Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Somrar med doktorsfrun

Publicerad: 29 Januari 2010, 12:06

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Om det finns en enda bok i vårt sjukhusbibliotek som jag hemligen helst inte vill låna ut, så är det den 25 år gamla Hästespring av Eva Ewert. Jag är alldeles för själviskt rädd att denna ljuvliga berättelse ska komma bort.

Det är en underbar sommarskildring av livet på torpet Hästespring på den svenska västkusten under 1940-talet. Beredskapsår och oroligt i världen, inte minst runt våra egna knutar, med Norge och Danmark ockuperat av tyskarna. Doktorn måste ut i fält som militärläkare och därför evakueras resten av familjen  – doktorsfrun, de tre småflickorna samt hundarna Fley och Tossan, ut från storstaden Göteborg.

Mitt i natten i april 1940 kommer de till torpet som stått oeldat hela vintern. Gumman Amanda, närmaste grannen, har dock brassat på och eldat i flera timmar åt doktorsfrua så där är rejält rökigt, men gudskelov inte ishavstemperatur. Ett primitivt torp på ett rum och kök med en liten sovkammare och förstås inga moderniteter ska komma att bli deras hem i flera somrar framöver. ”Ja, nu har du att bita i …!” säger maken och fadren när han dunstar iväg i lastbilen för att återvända till staden och tjänsten.

Tur att de har fiskargumman Amanda som vet råd för allting inklusive doktorsfruar som varken kan klippa får, karda, spinna ull, sota en spis, än mindre få bukt med de välgödda råttbestarna som regerar i torpet och stör kvinnfolkens nattsömn.

Författaren själv, Eva Ewert, tidigare krönikör i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, var en av de här tre småflickorna den gången det begav sig.

Definitivt en bok att läsa när man ligger sjuk eller är deppig i största allmänhet, men även som effektiv lindring vid allvarlig sommarlängtan.

ING-BRITT PERSSON

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev