Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Sörj inte organisera er

Publicerad: 20 September 2017, 09:05

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Av en ren slump råkade jag snubbla över denna artikel som skrevs i början på 2017: "Lär dig sanningen om Stockholms sjukvård, Wikström", som jag känner att jag behöver skriva om. Jag vill med skrivandet av blogginlägget på inget sätt försvara Gabriel Wikström, eller någon annan politiker för den delen, då jag tycker det är deras fel att vården ser ut som den gör. Vården ska inte drivas av politisk ideologi som den görs idag utan den ska styras efter patienternas behov och av oss vårdarbetare eller egentligen bara uppfylla dem ganska hälsoradikala lagarna som står skrivna under den svenska hälso- och sjukvårdslagen.

Artikeln skriven av Irene Svenonius, finanslandstingsråd och Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd innehåller väl egentligen inget nytt. Som i alla tider fortsätter politikerna att sprida sina lögner och för varje dag som vi tillåter dem att fortsätta med dessa lögner kommer vi alla ett steg närmare graven och ett land där sjukvården i flera avseende mer och mer börjar likna den i vissa låg- och medelinkomstländer trots att vi är ett av världens rikaste länder! Trots att jag läser mycket artiklar om sjukvården hade jag missat denna artikel som gör att jag känner mig tvungen vädra dem senaste veckornas frustrationer och samtidigt inte låta dessa häpnadsväckande påståenden stå oemotsagda:

"Trots stora utmaningar lyckas de som arbetar i vården i Stockholm mycket bra med att ge patienterna en god vård, och vård i tid".

Är det därför cancerpatienter hinner bli inoperabla i väntan på livräddande cancerkirurgi? Är det därför väntetiderna på livräddande canceroperationer långt överstiger dem angivna inom SVF (standardiserade vårdförlopp) i hela landet? Är det därför kroppspulsåderbråck spricker akut mitt i natten i stället för opereras inom god tid? Är det därför patienter i Stockholm stentas i kranskärlen istället för att bypass opereras som de borde göras? Är det därför min bästa vän är 7cm öppen och redo att förlösa i köket på förlossningsavdelningen tillsammans med tre andra blivande mammor utan epidural? Är det därför barnmorskorna springer runt som aldrig förr på flera olika salar samtidigt när riktlinjerna egentligen säger 1 barnmorska på 1 förlösande kvinna? Är det därför ni sparkar Södersjukhusets vd när han ber om mer resurser? Är det därför vi har minst antal vårdplatser av alla OECD länderna och vårdskadorna skjuter i höjden? Ger vi en god vård när 600 vårdplatser är stängda och 5000 operationer ställdes bara i Stockholm år 2016? Listan kan göras oändligt mycket längre!

Har vi lyckats upprätthålla kvalitet är det till ett väldigt högt pris! Vad är vi inte beredda att göra för våra patienter och våra kollegor, man blir nästan gråtfärdig när man tänker på det! Vi är alla hjältar och er har vi ingenting att tacka för!

"Våra privata vårdgivare är en viktig del av framgången"

Är det därför en nyligen publicerad rapport från KI framställer "vårdval förlossning" som en flopp och att privata vårdcentraler dykt upp som svampar i välbärgade områden där de behövs som allra minst och i mycket mindre utsträckning i socioekonomiskt mer utsatta områden?

De är ingen viktig del av framgången utan en viktig komponent i er världsfrånvända ideologi där man monterar ner det offentliga samtidigt som man öppnar upp för privata aktörer att sko sig på våra gemensamma skattepengar. Många operationer som egentligen borde utföras på sjukhus sker numera på privata kirurgiska mottagningar där man är tvungen att hyra in sig för att hinna med vårdgarantin då landstingspolitikerna i Stockholm inte tillåter cheferna att betala rimliga löner till sina anställda inom landstinget i och med lönekarteller och restriktiv lönepolitik gentemot framför allt sjuksköterskor men som de ju på grund av fri lönesättning och den lättare patientbördan har råd att göra inom det privata. Offentligt finansierad verksamhet är i dag så misshandlad att strategin tydligt uppenbarar sig, med Noam Chomskys ord:

That’s the standard technique of privatization: defund, make sure things don’t work, people get angry, you hand it over to private capital”

Men mest av allt är det faktiskt inte politikernas fel. Mest av allt är det ert fel. En gång i tiden trodde vi på saker och ting i det här landet. Det var folkrörelserna som en gång bygga det här underbara landet med en välfärd i toppklass, inget annat land var så jämställt. I dag sitter man hellre och klagar i fikarummet än dyker upp på en demonstration eller ett fackligt möte. I bästa fall har man väl skrivit på något upprop eller likeat något på Facebook. På den landsomfattande demonstrationen den 3 september dök det upp knappt 200 personer, jag vet att det är fler av er som är missnöjda. Snälla låt inte de här pösmunkarna fortsätta med vad som efter flyktingkrisen och drunkningarna i medelhavet kommer minnas som en av vård tids största skandaler.

Bild 1/1  

DARIUS BARIMANI

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev