Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sparkling Cyanide

Publicerad: 23 februari 2016, 12:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad läser du nu? Den frågan kan vi alla få litet då och då. Några som får den mycket oftare än andra är bibliotekarier. Vad läser medicinska bibliotekarier när de inte febrilt knappar i databaser som PubMed, Cochrane, PsycInfo, Cinahl och UpToDate?

Vi smyger in och botaniserar på nattduksbordet hos en medicinsk bibliotekarie som för tillfället är på jobbet och hittar vad då?

”Kanindansen” utkom 2015 och har trillat ner på golvet ännu rätt oläst. Förhoppningsvis förnämlig bok av Rickard Törnkvist om en man i reklambranschen som jobbat litet för hårt och till slut hamnar på psyket.

I CD-spelaren ligger skiva nr 3 ur en Michael Connolly thriller om en seriemördare i Kalifornien. Få se, vad har vi i surfplattan då? Jo, senaste numret av ”Gastroenterology” som väl är “the most prominent journal in the field of gastrointestinal disease” för vi tror texten på tidskriftens hemsida.

Några favoritböcker i evidensbaserad medicin samsas gott med en hel arsenal verk om stil och mode från Paris. Där under sängen ligger också en skrynklig stencil och om vi har skarpa ögon kan vi kisande läsa: ”Hur f*n får man läkare intresserade av informationssökning?” Svar: ”Ge dem medicinska problem att lösa!” och dessa stenciler måtte vara en användbar kvarleva från någon vidareutbildning för medicinska bibliotekarier. Vi dammar genast av luntan!

Fyra deckare av Agatha Christie travar upp sig: ”One, Two, Buckle My Shoe” från 1940. Svensk titel: Skospännet. Överst ligger ”The Man in the Brown Suit” från 1924 och så mellan dem trängs de mer kända titlarna ”Sparkling Cyanide” från 1945. Svensk titel: Cyankalium och champagne samt ”En dos stryknin”, Agathas första roman från 1920, på engelska ”The Mysterious Affair at Styles” och den är i sanning rätt mysterious. Sjukhusbibliotekarien förbereder en undervisning i medicinska databaser och funderar på att använda några förgiftningsfall i Christie-deckare för att lura in vårdfolket i de medicinska databasernas labyrinter.

Tandläkaren i ”Skospännet” verkar av misstag(?) ha förgiftat patienten med ”medinal i dödlig dosis” får Hercule Poirot höra från Scotland Yard. Tandläkaren skjuter sig själv direkt efter och hur går det ihop …?? Eller sköt han inte sig själv och vilka var egentligen patienterna i väntrummet? En av damerna är putz weg, det är brinnande krig, kaffet är lankigt i hela England, skinkan inte sig lik och det ena med det andra pågår. Kan man överhuvudtaget lita på någon? tänker monsieur Poirot och tvinnar sina mustascher.

Till sist ”Färdens frihet - en fältskärs berättelser” av kirurgen Tor von Schreeb som summerar frågor som: Vad går egentligen livet ut på? Vad är målet? Visst är det själva resan eller livet i sig som är meningen? Och därmed, kära läsare, har vi gått igenom hela nattduksbordet hos Sjukhusbibliotekarien.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev