Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Stolthet och fördom

Publicerad: 7 juni 2017, 07:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För några veckor sedan krossades min stolthet, på riktigt krossades. Jag var på Island och hade bestämt mig för att ha en heldag med att rida islandhästar. Hade jag ridit innan? Nej. Skulle jag regera på hästryggen? Jajamen! Det gjorde jag inte. Hela gruppen av hästar började skena på grund av en högljudd kanadensiska och efter ungefär tio fruktlösa sekunder av att försöka hålla mig kvar på hästryggen blev jag avkastad ner på en vass lavasten. När jag låg där i diket och försökte hämta andan trevade jag med handen för att känna om höftbenet var krossat. Nej, det var (tack och lov) bara min stolthet.

Stolthet är en intressant sak. Redan som barn får vi lära oss att inte var för stolta, det är till och med en av dödssynderna. Litteraturen är proppfull med exempel på personer som fått lida för sin stolthet. Ta bara Niobe från den grekiska mytologin. Allt hon gjorde var att skryta om att hon hade fler barn än Apollos och Artemis mamma Leto och vips blev tvillinggudarna så förolämpade att de utplånade hela hennes familj. Stackars Niobe själv blev i slutändan förvandlad till en gråtande sten. Ikaros flög för nära solen och brände upp sina vingar, Kassiopeia kedjades fast vid en stol i himlavalvet för att hon skröt om att hon var vacker och stackars Arachne blev förvandlad till en spindel för att hon stoltserade med att kunna väva bättre än Athena. Mänsklig svaghet tycks göra gudarna så rasande att endast extrema repressalier duger som straff.

Inom psykologin definieras stolthet som en självmedveten känsla som vi känner när vår egen självbild ifrågasätts eller riskeras. Den triggas av vår förmåga eller oförmåga att leva upp till vissa standarder och värderingar och påverkar således våra relationer med andra människor. Traditionellt brukar stolthet delas upp i två typer: autentisk och hybristisk. Den autentiska stoltheten associeras främst med personliga egenskaper som genuint självförtroende, utåtvändhet och produktivitet medan hybristisk stolthet ofta förknippas med ord som arrogans, självbelåtenhet och narcissism. Evolutionärt sett spelar stolthet en roll att avgöra en individs sociala status och acceptans i en grupp. Med den autentiska stoltheten söks högre status genom prestige och genom att demonstrera sina kunskaper och samarbeta med andra.

Det är meningen att farmaceuter ska vara en del av vårdkedjan. När jag jobbade på apotek visste jag precis vart den platsen var: efter eller mellan ett besök hos läkaren, när patienten hade fått sin diagnos och behövde läkemedel. Jag utförde farmaceutisk kontroll och säkerställde att patienten visste hur läkemedlet skulle användas innan de sprang ut från apoteket med påsen i högsta hugg. Life was easy (nåja, bortsett från feldoseringar, avregistrerade läkemedel, licenspreparat, etcetera etcetera). Som sjukhusapotekare är min roll mycket mer svårdefinierad och flytande. Sjukvårdsfarmaci är fortfarande relativt nytt i Sverige och det är främst på senare år som farmaceuter på allvar börjat komma in i sjukvården. Kunskapen om farmaceuter är dessutom förvånansvärt låg bland vårdpersonal. Jag har tappat räkningen på alla gånger jag har förklarat att en apotekare studerar i fem år och har en magister i farmaci, receptarier har en kandidatexamen och att apotekstekniker är en 1,5-årig yrkeshögskoleutbildning om receptfria läkemedel och handelsvaror.

Kanske har farmaceuter varit en för tyst yrkeskår? Läkare och sjuksköterskor är fantastiskt duktiga på att synas, debattera och sprida kunskap om sina yrken. Att komma till en arbetsplats med så mycket yrkesstolthet och inte riktigt veta sin plats kan vara lite skrämmande, för hur ska man kunna hävda sig bland allt detta? Jag tror att svaret är att se sig själv som ett komplement och dra inspiration från den stolthet som finns. Jag finner en stolthet att hålla efter läkemedelsrummen och se till att våra läkemedel organiseras och förvaras på korrekt sätt (nej, hostmedicinerna behöver inte stå i kylskåpet!). Jag är glad att snabbt kunna hitta vilka av våra cefalosporiner i lager som kan injiceras intramuskulärt, löpande uppdatera mina kollegor med oberoende information om nya läkemedel och finna lämpliga ersättningar när preparat blir långrestade. Jag har inte ens något emot att kuta runt klockan tre en fredag eftermiddag för att skrämma fram ett lämpligt läkemedelsalternativ när det visar sig att vi inte har erytromycin någonstans på hela huset (typiskt fredagar, am I right?). Med denna stolthet kommer också ett revirvaktande som poppar upp när man minst anar det. Vill ni inte ha en föreläsning om godkännandeprocesser och läkemedelspatent så var vänliga och avhåll er från att skämta om att generika är piratkopior. Jag slänger in extra information om högkostnadsskyddet också, just for good measure.

Det svåra med stolthet är att inte glida över i arrogans och att inte låta känslorna styra om man blir ifrågasatt på områden där man är övertygad om att ha bättre kunskap än sin motpart. När stoltheten får sig en törn är det lätt att bli arg, frustrerad och uppgiven. Kanske börjar man ifrågasätta sin plats och sin förmåga. Det viktiga är att inte ge upp i sin profession utan hitta nya argument och försöka igen. Jag och andra farmaceuter inom sjukvården kämpar för att hitta våra platser i vårdkedjan. Det positiva är att vi möts av nyfikenhet och väldigt mycket uppskattning från våra arbetskamrater. Vi kan läkemedel och vi både avlastar våra kollegor och bidrar till högre patientsäkerhet. Det är dags att sluta vara en blyg yrkeskår, sträcka på ryggen och tala högt. Intresset för farmaceuter inom sjukvården har ökat enormt. Bestäm dig för vart din plats är och hoppa upp på hästen igen. Eller gör som jag och hoppa upp på en helt ny häst, håll i dig för glatta livet under tölten och kanske blir du belönad med en enorm regnbåge som sträcker sig över det isländska fjället.

HANNA JUSTAD

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev