Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Stora skadestånd efter falskt utpekande via FC

Publicerad: 11 september 2014, 11:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Julian och Thal Wendrows dotter föddes i Michigan för 21 år sedan och visade sig tyvärr utveckla ett svårt funktionshinder med både utvecklingsstörning och autism. När dottern var 14 år ”skrev” hon via faciliterad kommunikation oroväckande budskap, medan hennes hand fördes till tangenterna av en hjälpare, en facilitator.

Yes I had an offal break because all I do is homework. My dad gets me up banges me and then we have breakfast and I take a shower with his help and start doing homework. He put s his hands on my private parts. Y es.” Hjälparen frågade då vad flickan menat med uttrycket ”banges me”, och (förmodligen) omedvetet var det hjälparen själv som svarade (genom tangentbordet som här fungerade som en ouija-bräda): ”Has swx.”

Skolan rapporterade till sociala myndigheter som i sin tur kontaktade polisen. FC-hjälparen medverkade i förhör av flickan och anklagelserna om incest upprepades i nya meddelanden. Flickan och hennes yngre bror placerades akut i jourfosterhem, polisen skaffade tillstånd för husrannsakan och flickans genitalia undersöktes av en sjuksköterska (utan att tecken till penetration sågs).

Via FC hade även påståtts att det hos familjen Wendrow fanns både vapen och barnpornografi, men polisen hittade inget sådant. Den yngre brodern, 13 år, förhördes i flera timmar utan vare sig föräldrar eller advokat närvarande. Nya FC-meddelanden gjorde därefter gällande att föräldrarna mot domstolsorder besökt barnen i jourfosterhemmet (vilket jourfosterföräldern förnekade), och föräldrarna arresterades. Syskonen delades på och lillebror flyttades till ett behandlingshem för ungdomskriminella.

Efter fem dagar i häkte släpptes mamma Thal mot att hon bar elektronisk fotboja. Pappa Julian hölls kvar i häkte utan möjlighet till borgen. Under vintern 2007-2008 fortsatte förhören med dottern, hela tiden via facliterad kommunikation. Under ett förhör i 48th District Court ställde man äntligen frågor till flickan utan att FC-hjälparen fick lyssna till frågan. På dessa frågor lämnades inga begripliga svar utan mest gibberish, som ”3fe6f5ttg6h6y6h67yf”. Pappa Wendrow fick till slut lämna häktet, och efter tre och en halv månad avskrevs misstankarna om brott och familjen kunde återförenas.

Nu blev det familjens tur att gå rättens väg, och de krävde ett rejält skadestånd. Kommunen (som ansvarar för polisen) var försäkrad och försäkringsbolaget ingick tidigt en förlikning med familjen som fick utbetalat 1,8 miljoner dollar (men jag antar att familjens advokater tog sin beskärda del av den kakan). Staten Michigan har nyss, efter år av legal dragkamp, gått med på en förlikning där de betalar 850 000 dollar mot att familjen lägger ned fallet mot socialmyndigheterna.

De ersättningskrav som fortfarande är oavslutade riktas mot Oakland Countys åklagare och Walled Lake Schools. Åklagarna nekades av domstolen åtalsimmunitet och Oakland har redan gjort av med över en halv miljon dollar i advokatkostnader, och det verkar tveksamt att driva process mot skolan när det från början var familjen själva som startade med FC och förde in metoden i skolan.

Det är lite märkligt att med stora pengar försöka ersätta skador som inte i första hand består av ekonomisk förlust, och det är nog bra att vi inte har dessa absurda skadestånd i Sverige. Men pappan i Göteborg som drabbats av falsk tillvitelse efter fabricerade FC-budskap i Göteborgs gymnasiesärskola kunde väl i alla fall få ett beklagande från kommunen, och elevassistenten borde kunna ges full kompensation för förlorad arbetsinkomst efter falska anklagelser från ”anden i glaset”.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev