Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Svenska kollega, bjud till för landstinget är inte Fort Knox!

Publicerad: 6 maj 2014, 09:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad kan du som svensk kollega göra för dina utländska kollegor? Två ord: Bjud till! Sveriges landsting är inte Fort Knox! Om inte utländska kollegor trivs slutar de och flyttar. Vad kostar en nyrekrytering? Just det, att rekrytera kostar pengar. Därför är det viktigt att rekryteringarna blir lyckade. Svenska kollegor kan göra mycket på sina arbetsplatser för att utländska kollegor ska trivas, göra ett bra jobb och stanna kvar, men självklart krävs det anpassning från båda sidor.

Alldeles för många gånger under åren lopp har jag hört: ”Nej, jag har aldrig varit hemma hos en svensk familj!” eller ”Svenskar bjuder inte hem, inte som vi!” eller ”Nej, jag har aldrig firat midsommar! Dom dansar, va?” Det ruskiga är att sådana här uttalanden kan komma från personer som vistats många år i Sverige.

Lars-Åke, Björn, Håkan och Gunilla, ja, kanske också Petra och möjligen Erkki, vet vad midsommar är, men svenska kollega, du jobbar inte med dem nu, i alla fall inte med enbart dem. Yasemine har kanske aldrig firat en svensk midsommar trots många år i vårt land, Mehmet och Elena  har gett upp för länge sedan – ja, hoppet om att bli hembjudna till en svensk familj. Brendan är optimist och tror fortfarande att en dag, då händer det! Läkare-/psykolog-paret från Mellanöstern ger upp efter en tid i Sverige och flyttar till England där de har kontakter. Andra hivar in handduken redan första året speciellt om det är kvinnan som har fått jobbet och mannen är medföljande.

Många tycker att det svenska klimatet är alldeles för kylslaget och då är det inte enbart vädret som avses. Därför, svenska kollega, ska du bjuda till! Tänk på det där med Fort Knox ...

Upplysta, toleranta och moderna akademiker i all ära, men kan det tänkas att många ändå står handfallna? Utbildningen har inte tränat dem för transkulturella möten i ett alltmer internationellt arbetsliv. How to ”blend in”, so to speak.

Som att se, bry sig och ställa frågor inför storhelger och andra högtider. Så här skulle det kunna låta: ”Snart är det midsommar – vad ska du och din familj göra?” Jamen, ser ni inte att här erbjuder sig många möjligheter att förklara, tipsa och även bjuda med kollegan in i det svenska firandet. Frågor vid lunchbordet: Vad tycker du om svensk mat? Vad gillar du maten här på sjukhuset? Vad lagar man i ditt land? Lagar du maten själv hemma – vad lagar du då? Eller äter du ute? Hur bor du förresten? Vi/jag  bor osv. Har du ätit svensk vardagsmiddag någon gång?

I fikarummet: Tala sakta. Välj samtalsämnen som så många som möjligt kan delta i. Inte börja en redogörelse för Lasses mammas halvsysters andre makes migrän vid mellanbonusdotterns bröllop d v s snäva samtalsämnen som bara de initierade kan dela.

Svenska fenomen som att tacka för senast, tvättstugan och dess etikett, föreningsliv, vårt förhållande till naturen, hushållsost, Kalles kaviar ”en mycket svensk smak”, ja, allt vad ni kan hitta på att berätta. Bjud med utländska kollegor på utflykt, båttur, svampplock, vårstädning i trädgården, bowling, kanelbullebak, fisketur etc. Glöm inte bort att förklara svenska kanske aningen udda beteenden som att ta av sig skorna och trippa omkring i strumpfötterna när man kommer hem till en svensk familj. Nästan all information är av värde för den som är ny i sandlådan.

Hur ska vi ha det nu, svenska kollegor, inför alla stundande vårhelger?

Om ingen bjuder med dig, utländska kollega, sök upp ett bibliotek, gärna ditt sjukhusbibliotek, för där finns oftast  humana bibliotekarier som kan ge tips på vad man gör en helgafton, hjälpa dig tolka annonser om midsommarfirande med dans kring stången eller leta upp information om lämpliga vår- och sommaraktiviteter.

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev