Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Svenskt kvasi-vetenskapligt tinnitusplåster till Indien

Publicerad: 21 juli 2016, 07:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Som denna blogg tidigare rapporterat finns det ett svenskt börsnoterat företag som säljer ett märkligt plåster man ska sätta bakom örat som behandling av öronsus. Verkningsmekanismen för Antinitus-plåstret är minst sagt otrolig. Bolaget Sensori AB skriver själva att ”det patenterade topografiska filtret genererar ett fraktalt ljus med högre ordning som påverkar cellerna via dess vatteninnehåll”.

Vattnets ökade ordning kan antas ha en stabiliserande effekt på de för ljudets transport och generering engagerade cellelement i hörselsystemet”.

Enligt patentansökan kan ljus som passerat plåstrets raster på ett fundamentalt sätt ändra vattens egenskaper. Den svenske uppfinnaren hävdar exempelvis att vattnets fryspunkt därmed sänks till minus åtta grader. Just det borde vara lätt att kolla, och jag bekostar gärna en uppsättning plåster till den elev i grundskola eller gymnasium som vill göra en sådan laboration.

I så fall får jag köpa Antinitus via någon bekant i utlandet, där 21 plåster kostar 69 euro. Hade plåstret varit till salu i Sverige hade det med all sannolikhet blivit ett fall för Konsumentverket, men Sensori AB säljer än så länge bara produkten via nätet, och då inte till nordiska och nordamerikanska konsumenter. Kanske har de gjort så för att undvika marknader med tuffare konsumentlagstiftning?

I stället för att sälja på hemmaplan vill Sensori nu ta sig in på den indiska marknaden genom samarbete med en indisk audiolog som har ett par små kliniker för hörselhjälpmedel och talträning. Kanske öppnar sig här en stor marknad för Sensori AB när nye styrelseordförande Lars Gunneflo tagit över. Gunneflo har tidigare bland annat varit vd för Pfizer i Sverige efter köpet av Pharmacia.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev