Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sverigedemokraterna och Mitt Romney för fram samma myter om borrelia

Publicerad: 3 november 2012, 11:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sverigedemokraternas motion En hälso- och sjukvård i världsklass blandar friskt samman en mängd olika idéer om tillgänglighet på akutvård, brister på vårdplatser, psykisk ohälsa, sprutbytesprogram, vård av illegala immigranter, "kategoriboenden med husdjursprofil för äldre" och mycket annat.

Bland annat har SD gått på myten att svensk sjukvård skulle vara dålig på att behandla borreliainfektioner (att diagnosen kan vara lurig att ställa är en annan sak).  Mot inhemsk och internationell expertis påstår SD i motionen att "En kort kur kan riskera att sjukdomen blossar upp på nytt. Det har visat sig att svenskar har fått åka till Tyskland för adekvat vård då det inte finns borreliakliniker i Sverige."

Partiet menar att "säkra forskningsresultat och behandlingar ska gå före experimentella metoder. Men nu är det så att klinikerna i Tyskland har lyckats väl och de svenskar som har uppsökt behandling där har blivit botade, så därav ligger det goda kunskaper inom området. ... Argumentationen att klinikerna i Tyskland inte är kunskaps- och forskningsbaserade bör ses över då det bevisligen finns personer som uppsökt vård i det landet och fått en behandling som botat dem från syndromet. Utöver en jämförelseanalys bör det satsas mer på forskning inom området av denna sjukdom då det uppenbarligen finns bättre alternativ än de två veckors antibiotikakurer som vi idag har i Sverige."

SD har fel. Tvärtom finns det god forskning som visar att längre antibiotikabehandling än 2-3 veckor inte alls leder till bättre resultat. Jag vet inte om avvisandet av infektionsexpertisen i både Norden och USA är ett utslag av Sverigedemokraternas anti-elitism, eller om det märkligt nog kan ha med partiets placering på höger-vänsterskalan att göra?

I Norge är det i varje fall centrala företrädare för Høyre och Kristelig Folkeparti som i media fört fram okunnig kritik av hur borreliainfektioner diagnostiseras och behandlas i den vanliga vården. Oslo kommuns ordförande, högerpolitikern Fabian Stang, hade det dåliga omdömet att vara den som klippte band för att inviga Norsk Borreliose Senter, och i USA har Mitt Romney nyligen tagit ställning för pseudodiagnosen chronic Lyme disease.  Är detta verkligen en höger-vänster-fråga?

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev