Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sveriges Radio spred missförstånd om vaccinskepsis

Publicerad: 29 oktober 2018, 13:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tisdag 23 oktober kom Sveriges Radio med den häpnadsväckande nyheten att svenskarna skulle ha blivit de mest skeptiska mot mässlingvaccin i hela EU, detta samtidigt som vi är bland de länderna som har bäst vaccintäckning (97 %). Uppenbarligen är det något som då inte stämmer. Man skulle önska att den statliga radions vetenskapsreportrar vore mer skeptiska till forskningsrapporter vars resultat synes helt orimliga.

Bara genom att titta på EU-rapportens siffror anar man att något är fel. På frågorna om vaccin mot mässling-påssjuka-rödahund är säkert och om det är viktigt att barnen får vaccinet så svarar en tredjedel av de svenska respondenterna att de inte vet. Inget land i hela EU hade så många som blev svaret skyldiga.

Skälet att så många kände sig oförmögna att svara är helt enkelt att frågan inte var korrekt översatt till svenska. Påståendena man skulle ta ställning till löd: ”Jag tror att MMR-vaccinet är säkert. Jag tror att det är viktigt för barn att ta MMR-vaccin.” Men i vårt land kallas inte vaccinet MMR, vi säger MPR, eller vaccin mot mässling-påssjuka-röda hund, eller bara mässlingvaccin.

Extremt pinsamt för forskarna i England som nu kommer fråga svenskarna en gång till, men nu med termer som gemene man förstår. Då kanske de också ändrar på ett par andra frågor som kan feltolkas. Sverige är förmodligen det land i Europa där befolkningen är mest medveten om hur riskabelt det kan vara med otillräckligt testade vacciner; många minns nog att Pandemrix kunde trigga narkolepsi bland dem som hade en genetisk risk för sjukdomen.

Det blir då svårt att svara på frågan om influensavaccin är säkert, om man inte har bra koll på skillnaden mellan pandemivaccinet och gamla hederliga säsongsvaccinet. Likaså är det svårt att svara på en allmän fråga om influensavaccination är viktigt, för det är inte viktigt om man inte tillhör en riskgrupp. I Sverige rekommenderas inte säsongsinfluensavaccin till friska barn eller vuxna i arbetsför ålder.

För att få acceptans för att vi alla skall betala public service via skattsedeln behöver journalistiken hålla en högre klass än så här. Visserligen kunde en annan reporter på P1 samma dag rapportera att Adam Roth på Folkhälsomyndigheten hittat orsaken till de missvisande siffrorna, men det felaktiga P1-scoopet borde förstås aldrig ha kablats ut från början. Om en nyhet verkar osannolik är det ofta för att den inte är sann.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev