Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sveriges Radio sprider fake news om ”kronisk borrelia”

Publicerad: 30 juni 2017, 08:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det började med att en journalist vid Sveriges Radio P4 Väst intervjuade en familj där både pappa och dotter spenderat flera hundra tusen kronor på alternativ borreliabehandling vid en tysk privatklinik. Fadern, som redan innan han sökte sig till alternativkliniken fått sedvanlig antibiotikabehandling i Sverige, sägs ha blivit tillfälligt bättre men inte bra av den dyra tyska behandlingen. Dottern hade visserligen blivit symtomfri, men var inte säker på att hon blivit helt fri från borrelia: ”som jag har lärt mig att den här sjukdomen fungerar, så är det inte säkert att jag är frisk. Skulle det bli konstiga symtom på oss eller barnen, så kommer jag att utgå ifrån att det är borrelia”.

Journalister med för lite tid, eller för lite kunskap, hemfaller ofta till falsk balans. Genom att ge utrymme för båda sidor i en kontrovers tror journalisten att man opartiskt speglat ämnet; en del tror att jorden är rund, andra att den är platt, en del tror att global uppvärmning är ett reellt problem skapat av människan, andra tror att det är normala variationer, en del tror att BVC-vaccinen är säkra men andra menar att de skadar barnen, och så vidare.

I ett tafatt försök att vara opartiska balanserade därför P4 Väst med att låta min gamle kurskamrat Bert-Ove Larsson komma till tals. Bert-Ove är överläkare vid infektionskliniken på Norra Älvsborgs Länssjukhus, en trygg och eftertänksam doktor. Utan att kommentera det enskilda fallet som P4 tagit upp redogjorde han för hur svenska infektionsläkare menar att borrelia ska behandlas, och att den upprepade eller långvariga antibiotikabehandling som ges vid utländska privatkliniker inte har något stöd i vetenskaplig litteratur.

Reportern tycktes tro att att detta handlar om att infektionsläkare i Tyskland och Sverige ser helt olika på vad som är rätt behandling av borrelia, och i intervjun verkar reportern få Bert-Ove Larsson att gå med på att ”här tänker man tydligen olika i Sverige och Tyskland”. Men det är inte riktigt så.

Officiella tyska rekommendationer från Robert Koch Institut skiljer sig inte nämnvärt från de skandinaviska i val av antibiotika eller behandlingslängd. Att ge flera olika antibiotika under många månader är inte normalt i Tyskland heller. Och borreliadiagnosen ställs på samma sätt vid tyska universitetssjukhus som vid våra svenska. Den största skillnaden mellan Sverige och Tyskland verkar vara att våra myndigheter inte låter de ”alternativa borrelialäkarna” fortsätta med dålig diagnostik och farlig behandling. Varför tyskarna är mer släpphänta vet jag inte.

P4 Väst avslutade sin utflykt i infektionsmedicinen med ett elva minuter långt inslag kallat ”debatt om borrelia” där ordföranden i en patientförening i direktsändning fick lägga ut texten. Denna förening tror att ”kronisk borrelia” bara är en av tjugo (SIC) olika infektioner fästingar sprider i Sverige och under trycket av dessa infektioner tillkommer miljögifter, mögel och tungmetaller som påstås kunna reaktivera herpesvirus, twar och mycoplasma.

Även jag fanns med i radio, men bara i några korta klipp från en längre intervju journalisten tidigare under dagen gjort med mig. Någon riktig debatt var det verkligen inte, bara den pseudovetenskapliga synen på fästingburna infektioner fick komma till tals i direktsändning och servera den ena osanningen efter den andra. Journalisten som inte var inläst på ämnet hade svårt att leverera några skarpa motfrågor.

Vad får lyssnarna för bild av detta? P4 Väst speglar "kontrovers" och har intervjuat en aktivist och en familj, som är medlemmar i samma förening, och två läkare som redovisar den svenska vårdens ståndpunkt, men mest tid fick aktivisten. Lyssnarna kan i värsta fall få bilden att det bara handlar om olika åsikter och att sanningen nog ligger någonstans mitt emellan. Falsk balans blir fake news. Journalister som inte orkar ta reda på vilken sida som verkar ha fakta på sin sida borde byta jobb.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev