Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Sveriges Radio tar ställning för ”kronisk borreliainfektion”

Publicerad: 30 januari 2012, 21:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag skrev för ett par år sedan en blogg om pseudodiagnosen "kronisk borreliainfektion", och får sedan dess då och då mail från en person som upplever sig drabbad och med mörkfältsmikroskop letar efter spiroketer och "sporer" i sina egna blodutstryk. I kommentarerna här på DM titulerar sig personen "forskare", och det är väl sant om man ger ordet en lite vidare innebörd.

En av allmänläkarna i vårdcentralen bredvid vår barnmottagning tipsade mig nyss om ett radioprogram i P4 som fört de "kroniskt borreliasjukas" talan. Programmet Pionjärer utomlands räddar borreliapatienter var så tendensiöst att jag för första (och förhoppningsvis sista) gången faktiskt gjorde en anmälan till Granskningsnämnden för radio och TV.

Texten i min anmälan följer nedan. Lyssna själva på programmet och bilda er en egen uppfattning. Jag återkommer i en senare blogg till verksamheten vid den norska alternativmedicinska Arenaklinikken som programmet höjde till skyarna. Jag skall först kolla med norska myndigheter hur de ser på klinikens antibiotikaförskrivning.

”I programmet framförs ensidigt en pseudovetenskaplig tes om att proverna för att diagnostisera borreliainfektion i svensk sjukvård är undermåliga och att borreliainfektion kan vara så svårbehandlad att antibiotika i ett år eller mer kan behövas.

Programmet har enligt min mening brutit mot kravet på opartiskhet genom att ett kontroversiellt ämne behandlats på ett ensidigt sätt och att programledaren Gunnar Gramnes i programmet tar ställning i denna kontroversiella fråga.

Vidare anser jag att programmet brister i saklighet genom att risker med långvarig antibiotikabehandling bagatelliseras, och att ingen läkare ges möjlighet att förklara varför den är olämplig.

I intervjun med Anders Tegnell gör Gunnar Gramnes det osannolika påståendet att det är vanligt att svensk sjukvård rekommenderar patienter att söka alternativmedicinare, utan att belägga sitt påstående.

GG: Anders Tegnell på Socialstyrelsen, vad säger du om det faktum att väldigt många överläkare, duktiga specialistläkare, ger upp sina patienter och skickar dem till alternativmedicinare.

AT: Det är inte en beskrivning som jag känner igen.

Intervjun slut.

GG kommenterar: Anders Tegnell på Socialstyrelsen har alltså inte hört talas om att alternativmedicinare får sina patienter från den alldeles vanliga sjukvården.”

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev