Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

SVT granskar tinnitusplåstret Antinitus

Publicerad: 18 december 2017, 13:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tipset till redaktionen kom från audionom Jessica Lindström i Gävleborg som kontaktade SVT:s konsumentprogram Plus sedan hon blivit skeptisk till marknadsföringen av Antinitus, ett plåster som sägs lindra tinnitus för bara 790 kronor. Professor Elina Mäki-Torkko vid Örebro universitet menade att det saknas vetenskapliga bevis för metoden, och även Gerhard Andersson, professor i psykologi på Linköpings universitet, uttalade sig kritiskt till SVT.

Helena Djzojic, enhetschef för Medicinteknik på Läkemedelsverket, berättade för Plus att den utredning om plåstret som myndigheten startade i våras dragit ut på tiden och inte kommer att bli klar i år. SVT intervjuade också tillverkaren av Antinitus som ställde sig frågande till varför media kom med kritiska frågor just nu när bevisen för metodens effekt är precis runt hörnet.

Aktiebolaget Sensori gick nyligen ut med ett pressmeddelande om att deras placebokontrollerade behandlingsstudie är klar och att plåstret bakom örat har visat en statistiskt säkerställd effekt mot öronsus. De skriver att ”resultaten sammanställs nu och kommer att publiceras senare under 2017”. Vi får återkomma till studien när artikeln väl publicerats.

Att företaget går ut med informationen redan innan artikeln accepterats sägs bero på att aktiebolag är skyldiga att snabbt offentliggöra information som kan påverka börskursen. På föreningen Aktiespararnas evenemang Stora aktiedagen redogjorde vd Torbjörn Kemper nyligen för Sensoris stora planer när man nu menar sig ha mer evidens för sin produkt. Drömmen är att bli godkänd av amerikanska FDA.

Han var lite sparsam med sin beskrivning av hur plåstret egentligen tänks minska tinnitus. ”Tekniken bakom Antinitus, den som också är patenterad, det är analogt med nanoteknologi. Ljuset som [plåstret] bryter skapar ett koherent vatten. Och den här koherenta aktiviteten är viktig för att hjärnan skall kunna inhibera upplevelsen av tinnitus.” Kemper lovade att företaget skall ta fram en film som audiovisuellt kan göra verkningsmekanismen mer begriplig. Vi ser fram emot det.

Uppfinnaren av tinnitusplåstret, en av huvudägarna i Sensori, sitter i styrelsen för ett annat företag som försöker hitta fler användningsområden för den patenterade Aklo®-teknologin. Redan för tio år sedan berättade han för tidningen Metro att metoden ökade hållbarheten för mjölk tre gånger om. Det som gör att en del tycker att det låter för bra för att vara sant är bland annat att det i patentansökan hävdas att det koherenta/organiserade/synkroniserade/fraktala vattnet får en fryspunkt på -6.7°C till -8.2°C om det belyses med ljus som passerat ett sådant raster som präglats på tinnitusplåstret.

Men forskningen går vidare och Akloma BioScience AB listar på hemsidan sina vetenskapliga publikationer. Det verkar som om planen är att tillverka ”funktionellt vatten” som kan ges som kosttillskott eller till och med bota sjukdom. ”Functional water science has gained attention recently in … disease prevention, especially on oxidative-stressrelated diseases such as diabetes, cancer, arteriosclerosis, neurodegenerative diseases and side effects of hemodialysis.” Språket i artikeln är dock svårt att tränga igenom.

Studies investigating functional qualities of functional mineral water or functional coherent mineral water in healthy humans suggest a capacity to maintain or restore physiological self-regulation to reduce variability accompanying a constant “steady state” condition, and/or propose the presence of fractal nonlinear mechanisms and long-range power-law correlations involved in physiological control and complex signaling networks to maintain homeostasis. The functional coherency of a mineral water aligns a nonlinear quantum coherent regime of physiological water as an important factor in the emergence of self-organization and self-consistency of the living organism, exclusively providing a mechanism for physiological nonlocality.”

Artikeln Functional water – in promotion of health beneficial effects and prevention of disease är publicerad i tidskriften Internal Medicine Review, en pay-to-publish där det kostar 1 250 dollar att få in en artikel. Tidskriften kallas av andra forskare för en bluff, en ”predatory journal”. Redaktionen för Internal Medicine Review har adress i Washington DC, men klistrar man in gatuadressen i GoogleMaps hamnar man framför den lilla affären Gold Spot där man kan faxa, kopiera, sända paket, casha checkar eller hyra sig en postbox.

Även om uppfinnaren av tinnitusplåstret publicerat en obegriplig artikel i en tidskrift som finns på listan över ”predatory journals” är han säkert en ärlig person som sedan åratal fullt och fast tror på sin metod. Men osannolika påståenden kräver osannolikt bra bevis. Om man kan sänka fryspunkten på vatten genom att lysa med rätt sorts ljus väntar garanterat ett Nobelpris.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev