Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Tänk om det var gratis hos bilverkstaden?

Publicerad: 7 April 2008, 07:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Is it a bird? Is it a plane? No! It’s Vårdval Västra Götaland!

Huka er gubbar och gummor, för nu kommer det, vårdvalet! Vilket jag tror är en bra idé, av bland annat samma skäl som friskolereformen har fått den vanliga skolan att skärpa sig. Och risken är väl annars att någon privatvårdgivare till slut drar landstingen inför domstol för att de bryter mot lagen om offentlig upphandling genom att både beställa och producera vården. Olika grupper av politiker leker affär och beställer vård av partikamrater som sitter på andra sidan bordet och ”utför”. Jag menar, hade landstinget startat en egen fabrik för att tillverka plåster hade det blivit ett himla liv på de privata plåsterfabrikanterna. Men vad är väl sjukhus och vårdcentraler annat än väldigt komplicerade vårdfabriker?

Idéskissen som presenteras i dagarna tycker jag verkar väldigt lovande, men jag undrar om det är så klokt att patientavgiften tas bort, så att besök hos den utvalda vårdgivaren skall bli helt gratis. Mina patienter under 18 år betalar ju ingen avgift idag, och det leder ibland till att familjen inte bara har med sig det sjukaste barnet, utan halvsnoriga syskon får också följa med så att doktorn kan ta sig en titt på dem med för säkerhets skull.

Jag tycker inte att priset på vård ska vara det som balanserar utbud och efterfrågan (utom för hyperestetisk kirurgi och resevaccinationer, där kan det gott göra det), men på något sätt är det som inte kostar något inte heller värt lika mycket.

Fast detta med gratis besök kan ju vara ett sätt att få medborgarna positivt inställda till reformen; det kan ju jobbigt nog att få med sig vårdarbetarna i en förändring (för att inte tala om alla politiker på mellannivå som lär bli helt akterseglade när väl vårdvalet lättat ankar).

Men jag är helt säker på att om det hade varit gratis att lämna in bilen till min duktige mekaniker så hade jag varit där mycket oftare, för att åtgärda även sådant smågnissel och skönhetsfel som jag nu väljer att leva med.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev