Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Tidskriften Medicinsk Access sprider myter om autism

Publicerad: 16 oktober 2018, 10:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Till vår barnmottagning levereras helt gratis tidskriften Medicinsk Access med sju nummer per år. Prenumerationen kostar 370 kronor plus moms, men jag tvivlar på att särskilt många verkligen prenumererar. Det är troligare läkemedelsreklamen som finansierar publikationen; en helsida kostar kring 30 000 kronor.

Artiklarna i Medicinsk Access är en märklig blandning. Dels bidrag från kollegor som, vad jag förstår, skriver vederhäftigt om egen forskning, dels finns i varje nummer minst en artikel som är mer eller mindre pseudovetenskap.

I numret från oktober i år skriver zoofysiologen Ann-Marie Lidmark om den kelatbindande molekylen NBMI/BDTH2 som påstås kunna avgifta kroppen från kvicksilver. Industrikemikalien såldes tidigare i USA som antioxidant och kosttillskott under varumärket OCR#1 och enligt Medicinsk Access var resultaten ”förbluffande bra och särskilt god effekt fick det på barn med autism”.

Ann-Marie Lidmark är ordförande i Tandvårdsskadeförbundet, föreningen som samlar personer som anser sig kvicksliverförgiftade av amalgamfyllningar. Myten att autism skulle orsakas av kvicksilver i vacciner är vida spridd, och i USA har barn med autism dött efter behandling med kelatbindare. Det är länge sedan man plockade bort konserveringsmedlet thiomersal ur BVC-vaccinen, men incidensen av autism har inte minskat för det.

Genom åren har Medicinsk Access och Lidmark fört fram flera pseudovetenskapliga behandlingar mot autism. Även förra året rekommenderade hon kvicksilveravgiftning, tidigare i år hävdades att tillskott av D-vitamin kan förebygga autism, 2015 var förslaget att träna upp den högra hjärnhalvan enligt en metod uppfunnen av en amerikansk kiropraktor, och 2016 propagerades å ena sidan för B12 och metylfolat och å andra sidan för musikterapi med Tomatismetoden.

Men åter till den senaste artikeln ”Irminix - ett nygammalt avgiftningspiller”. Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA satte 2010 stopp för bolaget som sålde OCR#1 som kosttillskott. FDA slog ned på påståenden om pillret var ett biverkningsfritt sätt att höja kroppens nivåer av glutation, och att brist på glutation kunde kopplas till diabetes, högt blodtryck och sköldkörtelsjukdom.

Nu gör kemisten Boyd Haley ett nytt försök att sälja samma molekyl under det nya handelsnamnet Irminix, och Medicinsk Access uppmuntrar svenska läkare att det ”finns anledning att testa”. Man föreslår att vi skall söka dispens hos Läkemedelsverket då ”Många personer med dålig avgiftning … kan ha nytta av Irminix®. Exempelvis gäller det tandsköterskor som utsatts för mycket kvicksilver i yrkeslivet eller personer som är sjuka av sina amalgamfyllningar.” Av alla svenska medicinska tidskrifter måste denna nog ses som en av de märkligaste.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev