Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Tillämpad kinesiologi en salig röra

Publicerad: 3 februari 2009, 09:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Några tidigare bloggar där jag kritiserat några aspekter av kiropraktiken gav ett stort gensvar, och jag blev peppad till att läsa lite mer om olika riktningar inom kiropraktiken.

LKR, Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation, har en tidskrift Ryggraden, vars länksamling man kan botanisera i. En länk leder till International Chiropractic Pediatric Association och deras långtgående påståenden om alla pediatriska problem (från epilepsi till nattskräck) som kan få sin bot via spinal manipulation.

En annan länk leder till AK, Applied Kinesiology, och en fascinerande värld öppnar sig där man genom att lära sig läsa musklernas språk kan få en insikt i inte bara den kroppsliga hälsans strukturella aspekt, utan även i kemiska och mentala faktorer.

Den godhjärtade kiropraktorn George Goodheart gick bort förra året, 89 år gammal. Hans påstådda upptäckt var att muskeltester kan ge ledtrådar till om patientens problem ligger i blodflöde, lymfdränage, brist på närningsämnen, toxinpåverkan, störning av flödet av CSF eller obalans i meridianerna.

Obalans i meridianerna? Nej, vi snackar inte om en linje från pol till pol genom Greenwich. Tji fick ni. Eller chi. Eller qi. Störningen skulle ligga i de kanaler i oss där kroppens energi flödar, om man nu tror på förvetenskapliga idéer om fysiologi. Kinesiologin möter kineseriet. Fast om kinesiologen är kiropraktor så försöker han nog påverka flödet av chi med akupressur och inte med nålar.

Jag har vid ett par tillfällen erfarit patienters invärtes sjukdomar genom dess muskelpåverkan: en gammal man med uttalad hypokalemi, två kvinnor med hypertyreos. Men teorin att svaghet i specifika muskler skulle kunna kopplas till en sjukdom i ett organ eller brist på ett vitamin verkar lika löjeväckande som irisdiagnostik. (Även om man kan peka på enstaka undantag som att myastenia gravis kanske först märks i musculus levator palpebrae, eller att Wilsons sjukdom kan ses i själens spegel.)

Socialstyrelsens vetenskapliga råd i kiropraktik fann inget vetenskapligt stöd för AK när hon gick igenom litteraturen 1990. Och en färsk uppdatering förra året fann samma sak. De flesta svenska kiropraktorer kanske inte håller på med detta eklektiska hokus pokus, men ändå finns länken där från LKR till detta mischmasch av kiropraktik, meridianer och hälsokost.

Och det var inte svårt att hitta legitimerade kiropraktorer som stolt står fram som vidareutbildade i AK, ibland annat Göteborg, Stockholm, Järna, Luleå, Höganäs, Gislaved, och Karlstad.

Det verkar ju nästan lika tokigt som om leg. läkare skulle stå fram och propagera för homeopati… nej, visst ja, det gör ju en del kollegor… fast de flesta som håller på med homeopati eller kinesiologi har ingen legitimation från SoS. De som är bergfast rotade i alternativmedicinen verkar mer konsekventa än de som försöker ”integrera” astrologi med astronomi, om ni fattar liknelsen.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev