Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Tillverkare av tinnitusplåster hotade kritiska patienter med åtal

Publicerad: 5 juni 2017, 08:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I en nyhetsartikel i Dagens Medicins pappersutgåva 17/5 var professor Gerhard Andersson skeptisk till Antintius, ett plåster mot öronsus som nyss börjat säljas online även till svenska patienter. Plåstret är en enkel medicinteknisk produkt utan något läkemedel inblandat. Bolaget förklarar på sin hemsida hur ett genomskinligt plåster som appliceras bakom örat kan lindra tinnitus.

Plåstret ”innehåller ett unikt mikroskopiskt raster som av infallande synligt och termiskt ljus skapar ett regelbundet och organiserat s.k. fraktalt ljus. Vattenmolekyler i biologiska vävnader antar vid kontakt med fraktalt ljus ett mer sammanhängande tillstånd. … förhöjd reorganisation av vatten i biologisk miljö kan tänkas modulera de kaotiska ljudloopar i hörselsystemet som representerar de olika medvetna ljudupplevelser som vi kallar tinnitus”.

Även patienter har varit skeptiska och på det engelskspråkiga patientforumet TinnitusTalk var flera hånfullt kritiska mot Antinitus och kallade det en bluff. Då engagerade det svenska bolaget advokatfirman Nordia för att hota de ansvariga bakom patientforumet med åtal om de inte raderade den kritiska diskussionstråden. Vd Tommy Rönngren svarade nyligen till Dagens Medicins reporter att: ”Vi var förtalade och det påstods rena felaktigheter”.

Lagstiftningen kring förtal i England kom i fokus sedan brittiska kiropraktorföreningen stämde författaren Simon Singh när han i Guardian skrivit att kiropraktik inte har någon vetenskapligt belagd effekt mot olika barnsjukdomar, och att kiropraktorföreningen mot bättre vetande hävdat detta. Bara de inledande turerna kring rättsprocessen riskerade att ruinera Singh, men han crowdsourcade juridiskt stöd och efter denna historia har den engelska förtalslagstiftningen förändrats till det bättre.

Vad jag kan förstå har denna nya lagstiftning inte ännu prövats ordentligt i domstol, och de två enskilda patienter som stod bakom TinnitusTalk vågade inte riskera ett åtal. De valde att vika ned sig inför det svenska bolagets advokat och raderade den kritiska tråden som innehöll en del inlägg med mindre väl valda ord.

Men man vågande ändå starta en ny tråd i ämnet och bad där medlemmarna att hålla sig till en konstruktiv diskussion. Jag gjorde ett inlägg som sammanfattade de bloggar jag tidigare skrivit om Antinitus och dess osannolika verkningsmekanism. Responsen från Antinitus svenska advokat Karl Ole Möller blev då att skriva ett nytt brev till företrädarna för patientforumet, och denna gång skrev man att de planerade att åtala även mig för vad jag skrivit i mina bloggar.

Och sedan hände ingenting mer. Diskussionstråden på TinnitusTalk ligger kvar och när jag nyss kontaktade advokaten är han inte längre engagerad av bolaget som nu heter Sensori AB. Jag var aldrig särskilt orolig för egen del, eftersom Dagens Medicin är en tidning skulle det handla om ett tryckfrihetsmål mot ansvarig utgivare för förtal av enskilda personer. I Sverige kan det inte som i England vara ett brott att skriva kritiskt om ett företag.

Nu är det i stället Sensori AB som är under Läkemedelsverkets lupp i en pågående granskning, och även svensk konsumentlagstiftning blir plötsligt relevant. Tidigare har bolaget bara sålt sina plåster utomlands, men när de nu också vänder sig till svenska konsumenter kommer förhoppningsvis Konsumentverket på banan och granskar de fantasifulla pseudovetenskapliga påståenden som görs i reklamen på hemsidan.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev