Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Tortyr finns mitt ibland oss

Publicerad: 24 oktober 2016, 07:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur förstår man tortyrskadade? När man kanske aldrig själv har haft familj, släktingar, vänner eller bekanta som har genomlidit tortyr. Det är ett ämne som man inte talar om med vem som helst och knappast på en middag i umgängeslivet. Vi har nu fler tortyrskadade människor än någonsin i Sverige därför att vi har kunnat ge många utsatta en fristad. Kan vi vidga våra horisonter t ex genom att läsa om upplevelser av tortyr för att bättre förstå patienterna? Som söker primärvården eller akuten om och om igen, men då för problem som kanske inte i förstone sätts i samband med sviter efter tortyr.

De som har överlevt orkar ibland berätta. Som Abbas Khider från Irak gör i ”Presidentens apelsiner” efter att ha tillbringat två år i Saddams fängelsehålor. Eller Ali Bourequat i ”Jag såg solen två gånger på tio år” som avslöjar allt om hans tid i ett marockanskt fängelse. Vi kan även besöka Samuel Bhengu i ett förhörsrum hos säkerhetspolisen i Johannesburg, Sydafrika, genom ”Före stormen” av Wessel Ebersohn.

I ”Utsatt för tortyr : att möta och rehabilitera traumatiserade flyktingar” (2014) av Tuire Toivanen och Susanna Toivanen får vi grundförståelse om tortyr och dess konsekvenser. Hur skadorna påverkar människor lång tid efteråt, men också att det finns fungerande rehabilitering och vilken samhällsekonomisk vinst det är. För att inte nämna den humanitära.

Möter du torterade flyktingar i din vardag är det här böcker för dig!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev