Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Trauma i advent

Publicerad: 24 november 2012, 05:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vad kan detta vara? Ett tjockt pappersark med bilder på tomtar, snöflingor, julgran, julpaket och små luckor! Fort upp med alla luckorna och åh, där var det ett tänt ljus och i den luckan två tända ljus, här var det en fin bild på en Lucia med gult hår, ett rött juläpple, en halmbock, ett pepparkakshjärta, tre tända ljus här, en stjärna och en smällkaramell där, fyra ljus i den luckan, här var det visst en jultomte och vad nu, redan slut på luckorna?!

Inte en enda kvar att öppna.

Nej, men inte ska du göra så där inte! säger de vuxna förvånat. Det här är en adventskalender och det är meningen att du ska öppna en lucka varje dag fram till julafton.

Va ...?!! Adventskalender? Aldrig hört talas om det. Sakta börjar det gå upp för den lilla flickan - som kanske har levat i fem år och som tycker att hon har hört talas om det mesta - att hon har begått ett ödestigert misstag. Ingen har varnat henne för att man kan råka ut för adventskalendrar! Hon kastar ett öga på sin bror som har fått ett likadant pappersark. Nej, men det här blir för mycket! Han har inte öppnat en endaste lucka! Senfärdig som en del treåringar är har han bara hunnit titta på sin kalender.

Gråtfärdig skyndar sig den lilla flickan att täppa till alla pappersluckorna, men förgäves. De glipar fult åt henne. Särskilt de runda luckorna hånler. Nu forsar tårarna och i ett sista desperat försök att återställa luckornas funktion får hennes pappa sätta sig på hela kalendern en stund. Bättre, men inte bra. Luckorna sprätter upp så försmädligt varje gång hon öppnar en lucka om dagen fram till jul. Hela advent får hon uthärda sviterna efter traumat tillsammans med sin bror som har en fin orörd kalender med stängda luckor. Alldeles stängda. En röntgen skulle kunna avslöja att den lilla flickan är alldeles svart inuti av avundsjuka, men inte en enda gång sneglar hon på sin lilla trubbsax. Småbröder ska man vara snäll emot har hon fått lära sig.

Pass på nu, kära läsare, snart är det lördag 1 december och då öppnar vi helt smärtfritt lucka nummer 1 här!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev