Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Trivia om öronvax

Publicerad: 21 december 2009, 08:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Som barnläkare tittar jag varje arbetsdag i ett antal öron. Och nästan alla öron man tittar i har antingen distinkt torrt eller mjukt vax. Det torra vaxet är smuligare och svårare att få ut, och är mindre vanligt hos kaukasier och afrikaner, medan asiater och indianer nästan alla har torrt vax.

Varje gång jag tittar i en hörselgång med vax har jag faktiskt gjort en indirekt genetisk analys. Mjukt öronvax är kopplat till ökad apokrin svettning från bl.a. armhålorna, och den minoritet av japanerna som har vårt mjukare vax uppfattar svettlukten som onormal. I Japan och Kina opererar en del olyckliga bort sina apokrina körtlar i axillerna, som en olfaktorisk skönhetsoperation. Därför är det främst japaner som intresserat sig för ”patologin” bakom mjukt vax och forskat på genetiken som förklarar öronvaxets variation.

Man förstod tidigt att genen för mjukt vax var den dominanta, och bestämde så småningom lokus till kromosom 16. Japanska forskare tog 2006 ännu ett steg mot att lösa öronvaxets gåta, genom att sekvensera den ansvariga genen ABCC11. Skillnaden mellan allelerna för mjukt och torrt vax utgörs av bara en enda nukleotid, och homozygoti för den ”torra” medför i cellerna lägre exkretorisk aktivitet medierat av cGMP. Den ”torra” allelen är vanligast i Kina och Korea, där den sannolikt uppstod, och blir ovanligare ju längre från detta kärnområde man kommer.

Eftersom öronvaxets funktion rimligen är att fungera som biologiskt flugpapper och hindra insekter och smuts från att komma in i hörselgången, är det lite svårt att förstå vilket evolutionärt selektionstryck som gynnat torrt vax hos asiater. De japanska forskarna gissar att kanske var minskad svettning en fördel under en forntida period med kallare klimat.

Om, som den del påstår, apokrin svett med feromoner har varit en del av sexuell signalering mellan man och kvinna, då borde genförändringen ha gett någon tydlig fördel. Min helt hemsnickrade hypotes är att det kanske hade med potentiellt giftiga ämnen i något asiatiskt födoämne att göra, för ABCC-generna är med och påverkar cellers känslighet för en del cytostatika. De proteiner som generna ABCC10-12 kodar för kallas MPR, Multidrug Resistance Proteins. En annan möjlighet är att det kan vara en founder effect av en liten grupp asiatiska förfäder.

Hursomhelst, dags för en genetiklaboration därhemma. Varsågod käre läsare, plocka fram en öronpinne så kan du själv göra en indirekt DNA-analys och avgöra om du har guanosin i position 538 i minst en av dina ABCC11-gener eller ej (då genotyperna GG och GA ger mjukt vax, medan AA medför torrt ”asiatiskt” öronvax).

(Skulle du mot förmodan upptäcka att vaxet alltid är mycket mörkt, då måste det inte vara smuts. Speciellt för den som är bördig från Slovakien finns tyvärr en liten risk att svart vax signalerar sjukdomen alkaptonuri.)

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev