Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Trollkarlen ger oss en lektion i homeopati

Publicerad: 3 April 2008, 07:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För några år sedan var jag och såg The Amazing James Randi som gav en föreläsning i Göteborg. Tja, föreläsning är nog fel ord, snarare föreställning, men en underhållning som lämnade oss åskådare klokare och inte bara tidsfördrivna, en genuin infotainment.

Som professionell magiker har han bara förakt till övers för de bluffmakare som använder trollkarlarnas tekniker men påstår att de har övernaturliga psykiska krafter, och för snöd vinnings skull utnyttjar de lättlurade och sårbara. Han har instiftat ett pris på 1 miljon US$, för den som under kontrollerade betingelser kan uppvisa en paranormal förmåga, men efter många år och en hel del förhoppningsfulla försök finns miljonen kvar ograverad.

Under showen demonstrerade han fingerfärdigt hur man utför ”filippinsk kirurgi” med bara händerna, och tog ut blodiga slamsor ur magen på en frivillig ur publiken. Vi fick höra hur Uri Geller gör för att få stannade klockor att starta. Det visade sig vara så enkelt som att hålla uret i handen så att kroppsvärmen gör oljan kring kugghjulen mer lättflytande och den kraft som finns kvar i fjädern orkar då dra runt visarna en stund till.

Han visade en av sina triumfer från amerikansk tv, där han lyckades avslöja att den helbrägdagörande predikanten inte fick instruktioner från Gud, utan från sin fru som via en hörsnäcka kunde sufflera sin man med radiosända instruktioner om vilka åhörare som led av vilka krämpor.

Och James gav en liten lektion i homeopati genom att redogöra för hur man tillverkar homeopatisk sömnmedicin, och varför en överdos av sådan hypnotika inte kommer att göra dig medvetslös. Similia similibus curantur. Lika botar lika. Denna Paracelsus princip kan till nöds användas vid hyposensibilisering av allergier, men knappast med så många andra läkemedel i Fass.

Men homeopaterna tror på dessa medeltida teorier, och till sömnmedel väljer de alltså något som i outspätt tillstånd gör dig pigg: kaffe! Så man tager koffein och späder det tio gånger, skakar tio gånger upp-ned, tio gånger fram och tillbaka, tio gånger från sida till sida, så späder man ut ytterligare en tio-potens, skakar igen o.s.v. Ju mer man späder desto verksammare blir sömnmedlet.

Till slut har man spätt ut så extremt mycket att en kapsel av lösningen knappt innehåller en enda molekyl av koffein, men det är meningen, ”minnet” av koffeinet finns på ett mystiskt vis kvar och utövar sin inverterade sövande verkan.

Randi hade låtit någon matematiskt lagd kompis räkna ut hur många kapslar med homeopatiskt sömnmedel som man skulle behöva stoppa i sig för att ha en rimlig chans att få i sig en enda koffeinmolekyl, och siffran var så vitt jag minns ett tiotal. Ja, inte tio kapslar, utan ett tiotal simbassänger fyllda med kapslar!

Så bland all denna alternativmedicinska bullshit som sköljer över oss är ändå homeopati en av de snällare varianterna, för de sysslar garanterat med ren oförfalskad placebo, och några farmakologiska biverkningar behöver man inte vara rädd för.

Nu när ni fattat principen kan ni ju själva börja tänka ut lämpliga homeopatiska preparat: utspätt fett mot obesitas, utspädd alkohol mot huvudvärk, urvattnat cellgift mot håravfall, utspätt vatten mot vattenförgiftning och så vidare,,,

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev