Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Tror Norges blivande statsminister på vetenskapen?

Publicerad: 4 september 2013, 20:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den mest aktive alternative borrelialäkaren i Norge, Rolf Luneng, har förlorat sin legitimation efter beslut av Helsetilsynet. Han fick en varning efter att ha ordinerat en långvarig antibiotikabehandling till en man med MS, i tron att de neurologiska symtomen egentligen berodde på "kronisk borrelia". Trots varningen fortsatte Luneng att vid sin klinik Norsk Borreliose Senter skriva ut långa behandlingar med antibiotika och malariamedel efter att med icke-validerade tester ha ställt tveksamma infektionsdiagnoser. Ibland undersökte han inte patienterna utan nöjde sig med telefonkonsultation.

Norge går nu till stortingsval om några få dagar, och det förväntas att Erna Solberg från Høyre blir ny statsminister efter Jens Stoltenberg. Solberg har trott på Luneng och på de patientaktivister som hävdar att "kronisk borrelia" är en infektionssjukdom den vanliga vården missar. Det är därför ironiskt att i tidningen VG flankerar politisk reklam med Erna Solberg tidningens artikel om Rolf Lunengs delegitimering. Buskapet från höger (med ett blått hjärta) lyder: Kvalitet og valfrihet i helsevesenet...

Grundaren av Norsk Borreliose Senter kan söka om att få tillbaka sin legitimation på prov om han finner sig en anställning som underläkare, där han kan jobba under överinseende av specialistläkare. Min gissning är att han antingen söker jobb som kommunelege 2 på landsbygden, eller att han fortsätter att som ren alternativmedicinare behandla borrelia med de medel han fortsatt förfogar över: Cowdens örtprotokoll och frekvensmedicin.

Jag tror inte att frågan om behandling av "kronisk borrelia" kommer få betydelse i det norska valet: pseudovetenskapliga vanföreställningar är ingen höger-vänster-fråga. Den förra kvinnliga norska statsministern trodde fullt och fast på elallergi, medan hennes partivänner i dagens regering försöker lugna landets kommuner att WiFi är ofarligt.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev