Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Trötta binjurar behandlas av Scandlabs vapendragare

Publicerad: 8 juni 2011, 11:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Debatten om kortisoltester i saliv hos företaget Scandlab, som förmedlar svenska prover till ett amerikanskt labb, fortsätter. Från DN-debatt och Newsmill har meningsutbytet flyttat över till Läkartidningen där fem kollegor tar Scandlab och diagnosen ”binjureutmattning” i försvar, VD för Scandlab har en kort replik och fem skolmedicinska endokrinologer ger motmäle.

Jag skall inte dra argumenten igen, ni kan läsa själva och se vilken grupp av läkare som verkar mest övertygande. Istället skall jag försöka beskriva hur dessa läkare som tror på udda idéer om kortisolhomeostas även har andra uppfattningar som de flesta nog skulle beskriva som pseudovetenskapliga.

De som ställt sig på Scandlabs sida är fem legitimerade läkare, och vi tar dem i tur och ordning. Allmänläkaren Karin Munsterhjelm från Ekenäs i Finland, har tidigare nämnts i mina bloggar om ortomolekylärmedicin och ”hypotyreos typ 2”. I Läkartidningen antar jag att det är hypo2 som avses när de skriver ”Har ett hormonsystem fallerat finns anledning att överväga om andra hormonsystem också kommit ur balans, och då i första hand sköldkörteln”.

Kajs-Marie Nordell driver KaManor i Tranås, ”en allmän intermedicinsk specialistmottagning med komplementärmedicinska inslag”. På hemsidan kan man läsa om flera behandlingar utom det vanliga; man kan få Adrecomp (”en blandning av vitaminer, mineraler och torkad binjure”), Bredspektrum Antioxidant Öckerman och mest udda av allt magnetterapin QRS –Quantron Resonans System. (Ni kan själva läsa Nordells förklaring om hur QRS fungerar här. Min gamla blogg om professor Öckermans mottagning finns här.)

Birgitta Brunes anser sig ha funnit en ny behandling mot MS och andra neurologiska sjukdomar. Hon kallar den PNIT, vilket jag tror skall uttydas PsykoNeuroImmunologi – Toxikologi. Så vitt jag förstår går den ut på att ”balansera” signalsubstanserna med kosttilskott, avgifta kroppen genom amalgamsanering och en coach som behandlar patienten med kroppspsykoterapi.

Karin Edberg Andersson i Strängnäs jobbar också med PNIT, och med ”Stay young-metoden” för att bromsa själva åldrandet. Gunilla Saupe har en privat läkarmottagning i Järfälla som lär ha en antroposofisk inriktning, men också kan behandla med mikrokinesiterapi och healingmetoden Resan.

Jag tycker mig se ett mönster som går igen från andra KAM-terapeuter: den som bekänner sig till en alternativ eller pseudovetenskaplig metod tror ofta på flera andra samtidigt, även om metoderna egentligen inte har annat gemensamt än att de står i konflikt med den vanliga (allt mer) vetenskapligt baserade skolmedicinen.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News