Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Gästkrönika

Två fick sparken för att de satte patienterna före reglerna

Publicerad: 3 maj 2010, 08:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Två sjuksköterskor inom Landskronas äldrevård har sparat pengar åt landstinget och hjälpt patienter i akut behov av smärtlindring. Men de har därmed brutit mot välkända regler och har nu avskedats, även om regelbrotten med all sannolikhet skett med en del läkares goda minne.

Genom att inte lämna avlidnas mediciner till kassation byggde sjuksköterskorna upp ett ”fulförråd” av läkemedel som användes när läkare ordinerat starka smärtstillande till terminala patienter, men de ordinerade läkemedlen inte var omedelbart tillgängliga via ett korrekt förfarande med uthämtning på apotek.

När Dagens Medicin hade en notis om detta framgick av kommentarerna att motsvarande regelvidriga förfarande sker på fler ställen och med läkares vetskap. Och vem är förvånad? Vi är nog många som sätter patienten framför reglerna i de fall där reglerna är för stelbenta.

Jag är övertygad om att ett stort antal läkare har ”fulförråd” hemma, med läkemedelsprover och överblivna mediciner. Och jag tror att dessa hobbyapotek används när vänner och grannar behöver antibiotika, smärtstillande eller allergimedicin. Rent formellt begår läkaren ett fel om hon ger en familjemedlems antihistamin till en annan familjemedlem, och skulle hon dessutom underlåta att journalföra denna hemsjukvård bryts ännu en bestämmelse.

Det finns en inbyggd konflikt mellan juridiken som ser till proceduren och kliniken som mer ser till resultatet. Sätter man patienten i centrum i stället för regelverket leder det då och då till att regler böjs eller bryts. Fallet från Landskrona har belyst två systemfel: att obrutna läkemedelsförpackningar kasseras är en kapitalförstöring som vi borde finna sätt att undvika, och äldrevården behöver tillgång till ett akutapotek eller legalt läkemedelsförråd så att läkares ordinationer av analgetika och ångestdämpare kan utföras utan dröjsmål till behövande patienter.

Man löser inte systemfel genom att beivra enskilda medarbetare. Det är orimligt att ett regelbrott med goda avsikter (och förmodligen goda resultat) skall bestraffas med avsked. Jag hoppas att Vårdförbundet lyckas övertyga arbetsgivaren i de förhandlingar som nu lär följa på facket s.k. ogiltighetsförklaring. Och tar inte arbetsgivaren sitt förnuft till fånga får domstol avgöra.

MATS REIMER

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev