Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ung kvinnas död kopplas ihop med nackmanipulation

Publicerad: 31 oktober 2016, 10:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Återigen har risken för kärlskador och stroke till följd av nackmanipulation varit på tapeten, denna gång framförallt i USA och på sociala medier, men även svenska medier har rapporterat. Detta efter att Katie May, en amerikansk modell och sociala medier-stjärna, drabbats av en fatal stroke i början på året. Initialt skrevs det om händelsen som en följd av ett olyckligt fall i samband med ett fotojobb där Katie ramlade och fick ont i nacken. Då smärtan var så svår uppsökte stjärnan sjukvård, med oklara åtgärder, och skrevs ut senare samma dag. Då hon fortfarande hade väldigt ont efterföljande dag så sökte hon hjälp hos en kiropraktor och Katie skrev så här på twitter:

Pinched a nerve in my neck on a photoshoot and got adjusted this morning. It really hurts!"

Kort efter att dödsfallet blivit känt väcktes frågan om behandlingen hos kiropraktorn kunde vara relevant, och nu åtta månader senare verkar frågan ha fått ett svar:

TMZ obtained a copy of Katie’s death certificate, and it clears up a huge mystery surrounding her sudden death in February. The document says she died when a blunt force injury tore her left vertebral artery, and cut off blood flow to her brain- ..//..   It also says the injury was sustained during a “neck manipulation by chiropractor.” Her death is listed as accidental

Det har skrivits otroligt mycket om nackmanipulation och eventuella risker för allvarliga skador och både jag och min bloggkollega Mats Reimer har skrivit flertalet texter på ämnet. Förra året rapporterades det om ett fall i Sverige där en ung kvinna drabbades av en stroke efter ett besök hos naprapat. Läs gärna länkarna under texten för mer referenser och sammanhang samt genomgångar av "motståndarnas" argument. Men sammanfattningsvis så är de flesta kritiker överens om följande:

■ Föreslagen skademekanism är inte orimlig. Det vill säga att vissa manuella metoders, enkelt uttryckt ”ryck och knyck”, rimligen kan skada nackkärlens inre vägg vilket i sin tur skapar en stor risk för proppbildning och tromboser. Risken är givetvis större om det finns kärlmissbildningar eller kärlsjukdomar.
■ Risken för dessa allvarliga följder är troligtvis väldigt liten. Men. Det finns ingen evidens för att HVLA/höghastighetsmanipulation är bättre än andra metoder (för nacksmärta) som inte bär samma potentiella risker för allvarlig skada såsom mobilisering, träning/övningar, vissa läkemedel.
■ Det är oerhört svårt att slutgiltigt konstatera ett kausalsamband, för att inte säga omöjligt.  
■ Det finns inget säkert sätt att kliniskt avgöra om en ung människa har helt friska kärl.
■ Motståndare till sambandet är främst terapeuter som tjänar sitt levebröd på att koppla diverse tillstånd till ”låsningar” eller ”subluxationer” som ”måste” behandlas med höghastighetsmanipulation. Därmed finns det fog för att anta att visst bias kan finnas.
■ Det är svårt att få fram bra statistik på biverkningar till följd av manipulationsbehandlingar.
■ Patienter bör få information om potentiella risker innan eventuell behandling, exempelvis i form av en samtyckesblankett.
■ Hade nackmanipulation varit ett läkemedel hade det troligen aldrig godkänts, alternativt dragits tillbaka snabbt som attan.

Det går givetvis inte att med säkerhet säga något i detta specifika fall heller, kanske fanns skadan redan innan behandlingen. Några saker kan dock sägas:

Kiropraktorn i fråga skulle ha låtit nacken vara efter att ett trauma uppdagades i anamnesen. Uppdagades inte detta så är undersökningen gravt undermålig. Och fanns skadan innan, så är risken stor att den förvärrades av behandlingen.  I vilket fall är det väldigt svårt att försvara behandlingsmetoden, i synnerhet med någon typ av seriositet och värnande om patientsäkerhet och evidens.

Katie May blev 34 år.

Tack för ordet!

Chiropractic and Strokes

”Patienter bör informeras om riskerna med nackmanipulation”

”Försökte myndigheten undanhålla risker med nackmanipulation?”

”Yttrande i Stroke om nackmanipulation”

”Dansk och brittisk media varnar för nackmanipulation”

”Början till slutet för cervikal kiropraktik”

”Sandra Nette får miljoner i skadestånd”

”Socialstyrelsen varnade för att nackmanipulation kan orsaka stroke”

”Kommentar till kiropraktor Gretas referens”

Chiropractic manipulation of the spine may cause strokes and even death

HANNA BRUS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev