Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ursäkta, vill du bli född?

Publicerad: 8 februari 2011, 12:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Tänk om man skulle bli tillfrågad om man ville komma till den här världen. Om man vill ut på en resa tur och retur. Resmålet är hemligt precis som resans längd.

Platsbokning, nja, här får man acceptera de biljettter som gratis och slumpmässigt delas ut av flygbolaget Good God Airlines. Själva utresan är ofta turbulent och man kan rent av få slå sig fram, men amnesi är inkluderat i resans pris som en extra förmån. Likaså måltider ombord och transfer till slutdestinationen. Så pass äventyrlig är färden att det ibland kan bli frågan om nödlandning. Somliga resenärer kan behöva plockas ut genom en extra lucka i planet. Det förekommer tyvärr också att vissa passagerare inte alls klarar resan.

Sedan är det en liten sak till. Väl framme på resmålet är man under de första åren multifunktionshindrad. Helt beroende av reseledare och annan personal på platsen samt lokalbefolkningen.

Om återresan får man inte veta något alls. Bara att den garanterat blir av. Flygbolaget bestämmer enväldigt när det är dags. Kan bli mitt i natten eller precis när du håller på att gifta dig. Färden hem blir osäker, kanske svår, ytterst smärtsam och långdragen för många, medan andra inte märker något alls av den. Tider för hemresan är redan spikade. Platser är förbokade för varje resenär. Sällsynt att par får sitta tillsammans, men det förekommer. Barn separeras nästan alltid från sina föräldrar. Ombokning är omöjlig. Ge återbud går inte heller. Alla ska ovillkorligen med på färden hem.

Skulle du köpa en sådan resa?

Äsch, nu bryter vi inte ihop utan ser oss raskt om efter muntrare färder som t ex ”1000 places to see before you die: handbok för världsresenären” av Patricia Schultz som vi tröstar oss med för 89 kronor på bokrean i slutet av februari. ”En fantastisk reseguide med över 1000 resmål, som garanterat kommer att ge den resande enastående upplevelser” recenserar Bokus.

Enastående upplevelser, visst!

ING-BRITT PERSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev