Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Utan luft under monopolets vingar

Publicerad: 11 november 2019, 09:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nyligen avbröt Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) en pre-upphandling av aktörer som skulle kvalificera sig att få leverera teknik- och pilottjänster till Sveriges planerade monopolflyg för sjuktransporter. Det sägs vara oförutsedda händelser och ändrade förutsättningar i anskaffningsbehov som gjort att upphandlingen plötsligt avbryts.

Med tanke på att lejonparten av ägarna till KSA (regioner och landsting) står inför milt sagt tuffa nedskärningar, så kan jag förstå att diverse lånelöften till monopoliserad flygverksamhet, nu blir omöjliga att motivera.

Bara två av landets 21 regioner, väntas klara sin budget inom hälso- och sjukvårdsområdet i år, rapporterade Ekot i Sveriges Radio nyligen.

Branschen har tidigare ställt sig frågande till varför kommunförbundets flygflotta uteslutande är jetmaskiner. Flygsträckorna vid lufttransporter av sjuka i Sverige, är som regel förhållandevis korta. Därför blir viljan att använda dyra jetflyg en gåta för skattebetalarna i regioner och landsting som indirekt lånat ut pengar till kommunförbundet. Det handlat om hundratals miljoner, som regioner och landsting inte har, eller borde använt till betydligt viktigare ändamål, än att bli delägare i ett hastigt ihopsnickrad flygbolag.

Några av ägarna till KSA står inför gigantiska besparingar, där vårdpersonal i hundratal nu ska varslas från sina tjänster. Att i dessa nedskärningens tider flasha med fräsiga flygmaskiner, är lika dumt som oansvarigt. Det sänder dessutom ut märkliga signaler till vårdpersonal som nu visas på porten av arbetsgivarna.

Region Stockholms har redan pyntat upp flera många miljoner till monopolflyget, medans löften om pengar från andra regioner i många fall saknar teckning. I fallet med Region Stockholm känns prioriteringen milt sagt skakig då flera av deras regionbolag står inför ekonomiska stålbad. Att i ett sådant läge gå i borgen för dyra flygmaskiner påminner om spel och dobbel med skattemedel som säkerhet.

Det är skrämmande att regioner och landsting så totalt nonchalerat ekonomiska prognoser, som direkt kunde sätta stopp för dessa dumheter. Det finns redan en fungerande marknad för ändamålet, där det dessutom råder välgörande och kostnadskontrollerad konkurrens.

Finansieringsriskerna är påfallande många i dessa tider av minskade skatteintäkter och kommer sannolikt innebär att kapitalbehovet försvåras och att lånetaket överskrids för KSA. Varje region och landsting har i sitt fullmäktige fattat beslut om att mer eller mindre på in blanco låna ut pengar till förbundet.

Hårt pressade regionpolitiker som indirekt låtit skattebetalarna gå i borgen för KSA bör analysera logiken i besluten, när det samtidigt ställs ambulanser och dras in på grundläggande sjukvård. Mängder av vårdanställda som nu varslas har all anledning att ifrågasätta gjorda prioriteringar.

Tiden är inne att lämna dessa verklighetsfrånvända drömmar om att flaxa omkring med jetflyg när det redan finns en fullt fungerande och kostnadseffektiv marknad.

Att leka flygbolag med andras pengar och finanser som egentligen bara finns i fantasin, kan bara sluta på ett sätt.

HENRIK JOHANSSON

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev